klik sikit

28 Dis 2015

Lirik Lagu Janam Janam Dilwale

Demam Dilwalee tengah melanda... layan lagu duluuu



Lirik Lagu Janam Janam Dilwale Shah Rukh Kahn, Kajol, Pritam
 
Janam janam janam
Saath chalna yunhi
Kasam tumhe kasam
Aake milna yahin
Ek jaan hai bhale
Do badan ho juda
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida
Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho
Tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai
Bas yeh sada
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida
Aha ha ha.. Aa ha.. Ha.. Hoo..
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

Teri baahon mein
Hai mere dono jahaan
Tu rahe jidhar
Meri jannat wahin
Jal rahi agan
Hai jo ye do tarfa
Na bujhe kabhi
Meri mannat yahi
Tu meri aarzu
Main teri aashiqui
Tu meri shayari
Main teri mausiqi
Talab talab talab
Bas teri hai mujhe
Nashon mein tu nasha
Banke ghulna yunhi
Meri mohabbat ka karna
Tu haq ye adaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida
Meri subah ho tumhi
Aur tumhi shaam ho
Tum dard ho
Tum hi aaraam ho
Meri duaaon se aati hai
Bas ye sadaa
Meri hoke hamesha hi rehna
Kabhi na kehna alvida

30 Nov 2015

Rawatan Resdung di Sri Rampai

Salam u ols...

Nak share skit tentang rawatan resdung yang en suami pergi..

Sebenarnya.. dah lama dah rasa tak selesa.. then en suami mengadu sakit2 di hidung mcm bisa2..
Mulut celupar bini dia ni terlepas kata pula.. ha itu ulat resdung la tu.. dia dah start makan btg hidung awak.. ahaks... bunyi mcm kejam kan.. hahaha

So dia kata, siaplah.. kita pergi.. so bini dia ni pun siap2 la cepat demi menemani suami tercinta..

Taraaa




Pusat Rawatan Thibbun Nawawi di Sri Rampai.. rasa2nya dia ada beberapa branch lain seperti di shah alam..

Melangkah masuk ke dalam pusat rawatan ini.. depan tu ada jual macam2.. dah macam toko jamu rupanya.. ada juga madu dan air anugerah
Tempat luas..
Kami dibawa pergi ke belakang pula.. tempat bermulanya rawatan resdung atau bekam..

Taraaaa..




Ermmm rasanya.. agak selesa.. bersih kemas dan macam ada aura ketenangan di situ :)

Jam masa tu dah pukul 8.15malam.. so operasi pusat perubatan sampai pkl 10mlm je..
maka bermulalah sesi rawatan kakandaku yg tersayang.. cewahh..



Pengamal perubatan tak ada pun masa tu.. tapi assistants dia la yang buat..

Dia berpesan.. selawat nabi berulang kali.. nanti saya titikkan cecair ini ke dalam lubang hidung..

Akan ada lendir yg keluar.. tahan dalam masa 15minit.. atau rasa macam dah tak boleh bernafas.. baru hembus..

Rawatan dia sgt pantas.. dia letak je cecair tersebut.. suami terus menunduk ke dalam bakul yg disediakan..


Suami kata.. tekak perit n gatal. Dan rasa macam tersedak masa cecair tu masuk.. tersedak yg sgt buat dia mengelupur..

So kira2 lebih kurang stgh jam tu.. suami dah tak tahan.. dia hembus la.. sambil tu memang lendir je keluar.. tapi masa dia hembus tu memang banyak la..

Aish.. tak kuasa pula saya nak taip... hahahahah


Okey itu jerla.. tak nak sharing gambar lendir tersebut.. sebab penerimaan org berbeza.. tapi nk bgtau lendir tu warna kristal.. so takla jijik sgt okeyy... hahahahahahaha

So dah sejam.. suami pun dah sakit hidung sebab menghembus je.. so kami pun daftar keluar..

bayaran RM50 UNTUK SEJAM.. untuk rawatan RESDUNG NI laa yer.. untuk BEKAM.. maybe RM10 per cup.. boleh call sendiri tanya ya :)

Dia bg pil hemopati makan 3 biji 3 kalisehari.. bubuh bawah lidah..
makan kena pantang..

NO ICE NO SANTAN NO PEDAS NO SEAFOOD

So.. nak kongsi sedikit.. rawatan resdung ini dikenalisebagai rawatan GURAH..

Dia mengeluarkan lendir yang terdapat dalam rongga sekitar hidung dan kepala.. lendir yang banyak boleh menyebabkan sakit kepala, asthma dan paling teruk sekali kurang pendengaran ataupun tidak boleh bercakap..

Ermmm bahaya kan...
Suami juga ada buat rawatan asap tu.. saya la yg buat.. sebelum buat gurah ni.. memang banyak..
pastu selepas rawatan Gurah ni.. saje test lepas seminggu.. Alhamdulillah ternyata kurang dan ada tempat yg tak ada langsung :)

Tidur pun tak berdengkur kuat lagi.. kalau tak memang la bini dia tekup pakai bantal agar tak bising... hahahaha lepas buat rawatan ini.. tido senyap je.. ahaks... suka2.. kikikiki

Okey.. rasa macam banyak pula taip.. so sape2 yg nak cuba.. bolehla call nombor yg dkt brochure tu ya...


tatatatatata.. ^_^

  

9 Nov 2015

RESEPI BROWNIES KEDUT


 SALAM U OLSS...

KREDIT TU GROUP  FB MASAK APA HARI NI






 *tips :
-kalau nak betul2 rasa chewy, mmg kene guna gula perang
-bila dah cairkan cokelat & butter , biarkan dia sejuk atau suam2 sikit sebelum masukkan dia dalam adunan telur +gula tu .

-time whisk telur &gula handwhisk 2-3 minit bg dia mcm berbuih sikit.
okay tu je .selamat mencuba smile emoticon















CREDIT PIC TO    BROWNIES KEDUT

6 Nov 2015

SENARAI HOMESTAY DI PORT DICKSON BAWAH RM200



Cuti Cuti Malaysia...


Kebetulan kali ini mencari homestay untuk family day.. dah alang2 cari tu.. tampal dekat blog sendiri.. untuk rujukan akan datang pula



Miea HomesTay at port dickson 
Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0196327005


Rate / Night*

: RM 130



Address :


no 551, taman bandar sunggala,


lorong anggerik 22,


71050, port dickson


Negeri Sembilan



dian homestay Address, 
Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 0132393909


Rate / Night*

: RM 150



Address :


Kampung Telok


Kampung Telok Pelandok


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





ANNISA HOMESTAY at port dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 0192537322


Rate / Night*

: RM 150



Address :


LOT 1349, LRG YAMAH,BT 4 ,


KG SIRUSA DALAM


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



Nureen Homestay, Taman Green View Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 0196637751


H/P No

: 0126337751


Rate / Night*

: RM 160



Address :


No 25 Jalan GV19, Taman Green View, Batu 12 Pasir Panjang


71050, Port dickson


Negeri Sembilan





Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 066621136


H/P No

: 0196606747


Rate / Night*

: RM 180



Address :


taman politeknik telok kemang port dickson


71050, port dickson


Negeri Sembilan





Anggerik Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 012-2181600


H/P No

: 012-2181600


Rate / Night*

: RM 140



Address :


No 568 Lorong Anggerik 22


Bandar Sunggala Sirusa


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





Damak Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 01133173148


H/P No

: 01133173148


Rate / Night*

: RM 140



Address :


Taman Desa Rusa


Port Dickson


Negeri Sembilan




Hubungi En. Mohd Isa Shamsuddin : 019-6525427

Homestay Port Dickson Teluk Kemang Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 019-6525427


Rate / Night*

: RM 150



Address :


Jalan 27


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan




KIS AURA's PORT DICKSON HOMESTAY Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 01126617075


H/P No

: 01126617075


Rate / Night*

: RM 160



Address :


NO 539, JALAN POLITEKNIK 7,


TAMAN POLITEKNIK PORT DICKSON


71000, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



Homestay Port Dickson Teluk Kemang 0196525427 Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: Port Dickson


Rate / Night*

: RM 150



Address :


1130 Jalan 21


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan



APARTMENT 1&2 BILIK HOTEL CORUS PARADISE BATU 2 Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 0173407840


Rate / Night*

: RM 170



Address :


Hotel Corus Paradise


Batu 2 Jalan Pantai


71000, PORT DICKSON


Negeri Sembilan





Homestay Husna Hasanah Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 012-6804074


H/P No

: 012-7755094



Address :


No. 23, Jalan Impian Putra 1,


Taman Impian Putra


71000, Port Dickson


Negeri Sembilan



AZ HOMESTAY TELUK KEMANG Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 01123330122


H/P No

: 019-2583269


Rate / Night*

: RM 200



Address :


No.40, Taman Anggerik, Batu 8, Teluk Kemang, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan.


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan



Dvillage Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 019 288 4223


H/P No

: 012 740 4225


Rate / Night*

: RM 140



Address :


No 8 Jalan DV 2 Taman PD Village


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





DELIMA HOMESTAY Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 0126639549


H/P No

: 0173407840


Rate / Night*

: RM 140



Port Dickson


Negeri Sembilan





d'Ariana Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 013-9817988


H/P No

: 013-7792311


Rate / Night*

: RM 180



Address :


687 Jalan Politeknik 12


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





Ayiem Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0196129068


Rate / Night*

: RM 150



Address :


1033 Jalan Politeknik 19


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





GHAZA Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 012-9183556


Rate / Night*

: RM 160



Address :


251, Jalan Mawar 2, Taman PD Utama


71000, Port Dickson


Negeri Sembilan



RUMAH INAP DESA PORT DICKSON 
Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Rate / Night*

: RM 130



Address :


LOT 1349 BT 4, JALAN PANTAI


KAMPUNG SIRUSA


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



HOMESTAY BERKEMBAR BERDEKATAN PANTAI TELUK KEMANG, PORT DICKSON Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0194398202


Rate / Night*

: RM 170



Address :


JALAN POLITEKNIK 23, TAMAN POLITEKNIK,


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan






1 Nov 2015

KAIN PUA KUMBU BORONG

Demam Batik sarawak dah agak suam2 kuku..

So ahkak datangkan khas..

Kain super soft cotton.. design pua kumbu..

Kain tetap diameter 2meter bidang 45

Cuma kain lebih lembut dan corak Pua kumbu sahaja ^_^

Whatsapp 0183779717 for fast response tau

10pcs rm270 :)







Pemborong botol kaca di Kuala Lumpur

Okey.


Bukan akak yang jual ya

Akak cuma nak bagitau je..

Sharing is caring gitu..

Kalau sekarang..

Sape2 nak buat side income jual puding sedut tu. mesti jenuh nak cari botol yang macam cikedut tu kan..hihi..

Kak pun cari gak.. jenuh jugak..

Dekat kedai bakeri tak ada..

Dekat chow kit ada jugak..

Yg 250ml tu harga dia rm1.50 satu..
Kalau beli 1 carton ada 24pcs.. jatuh 1 rm1.30

kalau yg kecik sikit.. rm1.60 pulak harga dia.. ermm kecik mahai pulak.. hahaha


Kedai ni terletak dekat belah belakang.. tempat parking kereta belakang Universiti apa ntah.. kak lupa pulak.. hahaha

Okey..  Kalau nak yang pemborong.. ada 2 tau..

Ini link laman web dia ya adik2 semua..

No delivery.. tapi sangat membantu bila kita call tanya ini itu..


okey u ols.. happy shopping n happy bisnes ya :(

24 Okt 2015

Resepi Bingka Bakar

 BINGKA BAKAR





Bahanbahan
:
1) 6 biji telur
2) 1 tin susu cair
3) 2 tin air
4) 4 cawan tepung gandum
5) 2 cawan gula pasir
6) ½ cawan jus pandan
7) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)

Cara :
1) Kisar semua bahan kecuali bijan dan minyak masak.
2) Sapu acuan atau loyang dengan minyak masak.
3) Tuangkan dunan tadi ke dalam acuan /loyang.
4) Masuk acuan /loyang ke dalam ketuhar. Bakarpada suhu 180'C selama ½ jam.
5) Keluarkan dari ketuhar, taburkan bijan dan sambung bakar selama 20 minit atau sehingga
nampak masak.
6) Sejukkan dan potong
Sedia untuk dihidangkan.


resepi dan gambar daripada google.. saya dah cuba.. tapi saya pakai pemnaggang ajaib sahaja.. api kena slow dan masak pun kena agak lama :)

Resepi Apam Ayu

 APAM SERI AYU


Bahanbahan


1) 3 biji telur
2) 240 gram gula
3) 240 ml santan atau susu segar
4) 1 sudu makan jus pandan
5) 270 gram tepung gandum
6) 1 sudu teh ovallate
7) 1 sudu makan tepung kanji
8) 1 biji kelapa muda parut (ambilputih sahaja)
9) Garam secukup rasa


Cara :
1) Telur dikisar bersama gula hingga kembang.
2) Masukkan santan/susu segar, ovallate dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati.
3) Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
4) Gaul rata kelapa dan garam.
5) Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat.
6) Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
7) Kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.
Sedia untuk dihidangkan.



resepi dan gambar daripada GOOGLE ya..

tapi saya dah cuba.. memang menjadi :)

HomeStay di Langkawi

Salam Uolss ^_^

So malas nak tulis panjang2.. just nak letak gambar..

Jika berminat boleh call owner sendiri..

KAK TON : 017-401 7109
owner memang peramah.. besttt sangat2.. :)

Home stay ni dia dok dekat tengah2.. kalau ke Pantai Chenang tu dalam 10 minit.. Kalau dari jeti tu dalam 15minit gitu..










dia ada 2 buah rumah

1 buah tu rm150 per day.. kalau 2 family okey la
1 buah tu rm200.. memang bapak besar.. ada 4 bilik

rumah besar ada wifi astro full channel..

terbaikklaaa..

so contact number pun saya dah bagi,, calling2 eh :)

23 Okt 2015

Brownies Cheese Kukus


Brownies Cheese Kukus
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Brownies:
Bahan A:
  1. 2 biji telur
  2. 1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
  3. 1/2 cawan susu pekat manis
  4. 100 ml minyak
  5. 1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan yg diayak bersama:
  1. 1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2 cawan jika suka lebih koko)
  2. 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1/2 sudu teh baking powder
  4. 1/4 sudu teh baking soda

  1. Satukan bahan-bahan A dan masukkan ke dalam blender. 
  2. Kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar lagi hingga sebati. 
  3. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci yang digriskan dahulu dan dialas dengan kertas minyak dan kukus lebih kurang 25-35 minit hingga masak. (Simpan sedikit sahaja adunan ini untuk membuat corak atas lapisan keju nanti). 
  4. Bila brownies dah masak, baru tuangkan adunan keju di atasnya.

Lapisan Keju:
 
  1. 500g cream cheese
  2. 4 biji telur grade B
  3. 140g gula halus
  4. Sedikit esen vanilla

  1. Pukul cream cheese hingga gebu. 
  2. Masukkan gula dan pukul hingga sebati. 
  3. Masukkan pula telur dan vanilla. 
  4. Pukul lagi hingga rata. 
  5. Tuang ke atas brownies yang dah siap dikukus. 
  6. Ambil sedikit adunan brownies dan titiskan ke atas adunan keju. 
  7. Lorekkan dengan hujung pisau atau lidi. 
  8. Kukus semula lebih kurang 20 minit dengan api sederhana hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

Nota: Kek ni boleh juga dibakar secara steam bath.

Resepi Puding Sedut ( Puding Pelangi )


Salam u ols.. 

ingat nak try meniaga puding nie la..

  so ambil resepi dalam FB.. hihihi.. Mintak halal dunia akhirat ya owner.. :)


PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukkan : Citarasawan
Sumber : Azlita Masam Manis
.
BAHAN - BAHAN
.
  1. 1 sudu teh serbuk agar-agar
  2. 1000 ml air
  3. 1/2 cawan gula halus
  4. 1 cawan susu cair atau susu segar
  5. 1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
  6. 1 sudu teh esen vanilla
  7. pewarna makanan
  8. esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
                                                 
CARA - CARA
.
  1. Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk
  2. Kacau rata
  3. Masak atas dapur hingga mendidih
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
  5. Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry
.
  1. Sediakan botol kaca secukupnya
  2. Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'
  3. Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan
  4. Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan
  5. Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna
  6. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw

Gambar.. nanti saya dah cuba buat saya post ya.. takkan nak curi gambar orang lain pulak dak? hihii :)
 

Keputusan Peperiksaan Di hujung Jari

Salam U olss

Tak  habis2 lagi isu cikgu suka cuti la.. apa la.. bla bla bla bla laa..

Saya as parents. amat memandang tinggi jasa guru guru di sekolah.. dan sebagai parents. please la jaga hubungan anda dengan guru anak2 kita..

keberkatan ilmu yang anak kita dapat daripada guru amat penting..


Malas nak bebel banyak2.. kang cakap kita back up la apa la.. tapi know what?

this is KENYATAAN

itu belum lagi caci maki buat pekerja sektor kerajaan..

Hangpa nak bagi aku duit ke kalau aku berhenti? and u ols ingat kami ni dikecualikan daripada bayar GST eh?
nak tak nak kena hadap..


Rezeki Allah tentukan..

Fikir macam mana nak tambahlan ibadah.. bukan sebaliknya..

opss.. saje je bagi u ols baca panjang2.. sbelum bagi LINK kan?

okey ini LINK dia..


Alhamdulilah.. Anaknda cemerlang.. ops.. kang kalau share result cakap RIAK pulak.. sudah.. 
apa pun tak boleh... buat fb sendiri la.. jangan friends dengan sape2 tauu

^_^ MAAF TODAY EMOSIONAL PULAK..


 


4 Okt 2015

Resepi Daging Goreng Lembut dan sedap

Resepi Daging Goreng Lembut dan sedap

Cara cara
1:Rebus daging(yang sudah dihiris) dengan sukatan separuh air sahaja
2:Nanti air daging akan keluar.
3:Rebus sampai lagi skit dah nak kering.
4:Jangan sampai kering tau..
5;Dah nak kering tu letak serbuk kunyit n garam secukup rasa.
6:Kacau secukupnya..
7:Tunggu dia agak kering
8:Masukkan minyak
9:Kacau2 sehingga minyak panas dan daging dah berubah warna
10:Masukkan bawang n cili merah.
11:Kacau lagi macam mengoreng tuu.

Dah siap :)

25 Sep 2015

Pulau Pulau Tercantik Di Dunia SubhanAllah!!

Terdetik di hati umie untuk listkan senarai pulau2 tercantik di Dunia.. manalah tahu.. bila anak2 dah besar dan boleh berdikari dah boleh kena tinggal.. bolehla umie pergi dgn babah... hehehehe

PULAU PALAWAN FILIPINA





PULAU BORACAY FILIPINE






MALDIVES






SubhanaAllah.. indah sungguh ciptaan Allah..

MasyaAllah.. segala pujian hanya untuk Allah..

Kos untuk ke sana mencicah ribuan ringgit.. semoga ada rezeki kami ke sana selepas menunaikan ibadah yg wajib iaitu ke Tanah Suci..

doakan ya semua..

aminn

Resepi Kek Coklat Keju


Resepi Kek Coklat Keju.
====================

Bahan-Bahan :

Kek Coklat (Bahan A)
4 biji telur
90 gram gula pasir
75 gram tepung gandum protein rendah
15 gram serbuk coklat
¼ sudu teh baking powder
75 gram margarine
75 gram dark cooking chocolate (dipotong kecil-kecil)
199 gram keju parut

Cara Membuat Kek Coklat :

1.Campurkan margarine dan dark cooking chocolate, kemudian cairkan. Angkat, dan ketepikan.
2.Pukul gula pasir dan telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan campuran margarine dan coklat tadi, baur sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan pula tepung gandung, serbuk coklat dan baking powder. Gaul hingga rata.
4.Selepas itu, tuangkan dalam loyang. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana. Kemudian tabur setengah bahagian dengan keju parut.
5.Tuang adunan keju (bahan B) di atas adunan coklat keju. Kukus hingga masak. Angkat dan sejukkan. Kemudian sapu dengan ‘butter cream’ dan taburlah dengan keju parut.

Bahan Untuk Resepi Kek Coklat Keju

Kek Keju (Bahan B)
3 putih telur
4 kuning telur
75 gram gula pasir
65 gram tepung gandung protein rendah
20 gram susu serbuk
¼ sudu the baking powder
60 gram margarine
60 gram cheese spread
60 gram white cooking chocolate, cairkan dan pukul dengan margarine dan cheese spread.

Cara Membuat Kek Keju :

1.Pukul gula pasir dan telur hingga kembang dan pekat.
2.Masukkan campuran cheese spread dan white cooking coklat cair, baur hingga sebati.
3.Masukkan tepung gandum, baking powder, dan susu serbuk sedikit demi sedikit sambil dibuar rata.
4.Bahagikan kepada dua bahagian. Masing-masing dituang ke atas loyang yang berisi adunan coklat (bahan A yang telah dikukus selama 15 minit.)

Resepi Cili Jeruk senang dan sedap

Resepi daku nii kalau tak senang 
memang lahh tak buat.. hahahaa






okeyy jom buat cili jeruk.. Kalau makan dekat kedai tu.. terkemut2 nak makan.. sebab sikit bebenor dibaginyaa..


Bahan bahannya ialah


Cili hijau
Cili padi
cuka masakan
Gula
Garam
Botol bertutup

caranya ialah

Hiris cili secara menyerong.. jangan tebal dan jangan nipis sangat
Masuk dalam tapis.. toskan dan biarkan ia kering dalam masa 1 jam okey dah kot.. kalau rajin bolehla dijemur.

dah toskan.. masukkan dalam bekas yang berpenutup macam balang kecik tu ke.. bekas yg tutup merah tu ke.

Masukkan gula dan garam

last sekali masukkan cuka.. sama paras dengan cili tadi.

siappp.. dalam masa 1jam dah boleh dimakan..

sedapnnyaaa.. ek eleh masuk bangkul angkat sendiri nampakkk :)

Selama mencuba ya semua ^_^
Ahmad Shapawi AUFA ABDULLAH bagan lalang. hotel di bagan lalang bali bali prada baliprada Bandar melaka batik borneo batik prada Batik sarawak batik songket batik songket murah batiksarawakmurah batu hempedu bawal bawal saree bawal satin silk borong tudung Brownies Cheese Kukus brownies kedut Business Umi Qaisara calon simpanan spa cemerlang char kuet yiow homemade cheesetart chow kit cili jeruk cukai Dari Ummi Ke Ummi demam frozen dilwale DMS360 di hati DRESS BUDAK MURAH DRESS FLOWERGIRL dress frozen DRESS KEMBANG DRESS ORANG KAHWIN. DRESS PENGAPIT frozen kids GAUN BUDAK GST homestay homestay langkawi homestay port dickson hotel hotel budget hotel di port dickson inspired HnM instant shawl instant shawl borong instant tart shell janamjanamjanam jemaah haji malaysia jual barang kahwin jual bear convo jual murah. dress murah kedai bunga vivian kek keju kek keju leleh keputusan peperiksaan keria danau kota keria gula melaka ketua pengarah MSN 2015 kolam renang seri malaysia kongsi ILMU Kun anta Lawak Luv islam masakan umie Melaka MH17 mh370 MH370 dijumpai mh370 tenanglah MSN my BFF mY pERsOnal nahas helikopter nuora fareeda pembantutadbir n17 pemborong tudung penemuan serpihan mH370 peperiksaan online percutian di langkawi perkdidmatan PesawatMAS pilotmh370 port dickson Pua kumbu Pulau tercantik Qaisara Batrisyia Qaisara Rasyiqah Rawatan resdung Resepi resepi brownies kukus resepi char kuey tiow senang resepi chocolate indulgence resepi cikedut Resepi daripada dapur resepi keria resepi kuah kacang resepi puding paddle pop resepi puding sedut resepi roti sarang lebah rotisaranglebah danau kota. resepi dari dapur RumahTanga RumahTangga saluran hempedu Sebarkan.. Sebarkan.. ihsan Luv Islam sekolah rendah semenyih shahrukh khan shawl shawl crepe simptom batu hempedu soft cotton songket sarawak spa sri rampai Surat2 Istimewa Tart tart shell terimakasih cikgu tips anak cemerlang Tragedi 2014 tragedi 2015 tragedi tren jatuh tragedi2014 tudung 2 muka tudung murah tudung siti tudung terkini 2015 ukirankentang

Blogger Budiman