klik sahaja

21 Jan 2016

Sharing Is Caring (Tips Mendidik Anak)


Antara Tips Yang boleh Saya share

  • Berikan pendidikan Seawal Mungkin
  •  
  • Pendidikan Sebenar bermula daripada Rumah
  •  
  • Hormati Guru dan Bina Hubungan Baik dengan GURU
  •  
  • Jaga Solat
  •  
  • ILMU AKHIRAT DIGENGAMAN.. ILMU DUNIA MILIKMU
  •  
  • Kurangkan Penggunaan Internet..
  •  
  • Sayang Anak Biarlah Berpada..
  •  
  • Mak Lembut Ayah kena Garang ataupun SEBALIKNYA..
  •  
  • Berikan REWARD bila mereka cemerlang
Di bawah ialah Huraiannya..
AWAS!!
Sila baca dengan Tenang dan HAti Terbuka.. sebarang Ke SENTAPan adalah tidak digallakkAN.. KERANA saya sudah sedaya upaya menjaga ayat2 saya.. Karangan Agak Panjang.. MAaf jika Anda JEMU :)
 
Sharing Is Caring (Tips Mendidik Anak)

Salam semua ^_^

Bila difikir sedalam dalamnya..  rasa macam tak layak je nak bagi tips kat mak mak di luar sana..

Tapii takperla.. yang boleh faham tu faham la.. yang saje nak intai2 tu pun boleh..

Yang nak mencaci mengkondem dan berfikiran negative.. pun teruskan jerla.. kita okeyy je.. hihihi

 Antara Tips Yang boleh Saya share

Berikan pendidikan Seawal Mungkin

Pendidikan Awal sangat penting untuk anak2 membina hubungan social dengan anak anak lain.

Bagi saya, ikut kemampuan anda untuk menghantar anak2 anda di mana.. Saya menghantar anak2 di awal usia 4 tahun.. tetapi untuk ke darjah 1.. saya menghantar anak2 saya ke 3 buah sekolah yang berasingan..

4tahun saya hantar ke Tadika Sang Kancil, 5 tahun saya hantar ke TAdika Perpaduan dan 6 tahun hantar ke Prasekolah J macam saya kata.. ikut kemampuan.. Jangan bagi Alasan.. anak2 akan Jemu.. Anak2 kita bijak.. mereka tak akan jemu.. dan Cikgu juga tak akan Ajar benda yang sama.. JAdi hantarlah anak2 anda seawal mungkin mengikut kemampuan J

Pendidikan Sebenar bermula daripada Rumah

Anak2 melihat mendengar dan mempratikkannya seawal awal usia.. Ingat tak saat kita menanti mereka meniarap? Merangkak? Bertatih dan seterusnya berjalan? Adakah kita membiarkan sahaja? Mesti sedikit sebanyak kita cuba menggalakannya.. Siap nyanyi2 lagu “Tatih.. tatih.. tatih.. mari dekat sayang mama.. “

Begitu juga halnya ketika Mereka menjejak kaki ke alam persekolahan.. Bermula dengan alam tadika, sekolah rendah dan seterusnya.. Tolonglah RAJIN tengok apa yang anak2 belajar di TAdika/Sekolah..

Berikan Galakkan untuk mereka.. Enjoy dengan apa yang mereka belajar di sekolah.. PUJI mereka.. Dengar Celoteh Mereka.. Spend your time.. MASA anda MILIK MEREKA.. Dorong mereka bahawa SEKOLAH adalah sesuatu yang menyeronokkan.. Jadikan Kita sebahagian daripada Sekolah mereka..

Nampak Mudah kan? Sebenarnya RAmai yang tak mampu buat.. Takper.. perlahan lahan ya..

Hormati Guru dan Bina Hubungan Baik dengan GURU

Jangan LEPAS TANGAN.. Ingat!! GURU mengajar paling sikit 25org dalam satu kelas.. paling ramai 35orang.. . .. kalau nak anak Cemerlang kenalah Usaha Lebih sikit.. Jangan Harapkan GURU semata.. Zaman sekarang bukan macam zaman dahulu.. Guru2 dah terbeban dengan beban tugasan yang kita sendiri pun tak sangka..banyak.. Murid makin ramai.. mana nak key in itu mana nak key itu.. Terus terang ya saya cakap.. kalau korang disuruh jadi Cikgu.. belum confirm korang boleh jadi.. hahahaa

Jangan sebab kita hantar ke Sekolah.. Kita Bayar Yuran sampai ribu riban KITA berhak untuk meletakkan 100% TANGGUNGJAWAB MENDIDIK ANAK ANAK kepada Mereka..

Mungkin Ramai yang tak setuju.. Tapi silalah Telan walaupun PAHIT.. Dunia Semakin Pantas.. Purata ANAK2 pandai semakin RAMAI.. Ikut Rentak.. macam saya katakan. NAK ANAK PANDAI USAHA KENA LEBIH.. Cikgu dah buat tugasan dia MENGAJAR.. anak2 kita kenalah Buat tugasan mereka Untuk BELAJAR.. kalau kita boleh mempertikaikan tugasan guru guru MENGAJAR.. kita juga harus mempertikaikan anak2 tugas BELAJAR.. jadii.. bukanlah saya suruh korang pergi belajar jadi CIKGU.. ambik seleves pendidikan.. pergi panjat kementerian pendidikan.. idokkkk

Just.. Balik Kerja.. Tanya anak.. ada kerja sekolah? Anak kata ADA..

Anak buat kerja sekolah.. DUDUK tepi dia dan Pantau apa yang dia buat.. awak amik buku teks dan baca apa yang diajar.. Then Tanya balik.. Cikgu Ajar apa di Sekolah? Anak2 akan rasa dihargai.. Buat2 awak tak faham.. dan anak anda akan ajar anda balik.. then selitkan gurauan dalam pembelajaran jangan bagi di stress.. cakaplah.. “umie dah tua.. lupa” selit2 juga kata2 nasihat J

 

Jaga Solat

MAk mak.. tanggungjawab kita kepada ALLAH.. buatlah.. Doa banyak2 untuk anak2.. Power of DOA dari mak2 untuk anak2.. Untuk ibu2 bekerjaya..  JAGALAH SOLAT ASAR..

Solat Asar masa tu kita ada yg tgh nak balik.. ada yang kejar ini kejar itu.. SOLAT ASAR ada hikmah tersembunyi.. tak percaya? Buatlah.. buat seawal waktu.. akan Nampak perbezaannya..  saya bukan bermaksud ASAR je jaga.. yang lain2 pun WAJIB jaga.. tapi tips ni saya pun dapat dari mak ayah yg cemerlang..

ILMU AKHIRAT DIGENGAMAN.. ILMU DUNIA MILIKMU

Mak2.. ANAK2 nilah Jaminan kita masuk SYurga atau Neraka.. kalau tak mampu ajar anak Mengaji.. HAntarlah dia ke mana2 yang ada ilmu Mengaji.. Dulukan ILMU AGAMA.. HAntar sekolah Agama.. anak2 penat.. biar penat sekarang.. Jangan nanti kita Penat jawab dengan ALLAH di sana.. Bukan sekadar Mengaji.. AKIDAH,FEQAH,SIRAH.. semua WAJIB tahu dan AMAL.. saya ni pun Bengong ilmu AGAMA.. janganlah anak2 ikut kebengongan saya harapnya. Impian saya ANAK2 saya dapat masuk Sekolah Agama.. Jadi Insan yang sentiasa tawaduk dengan ILMU ALLAH.. Doakan Saya ya mak2..

Kurangkan Penggunaan Internet..

Ini pun susah juga nak buat.. ada yg berpendapat anak2 boleh belajar daripada tablet.. benarrrrr.. tapii harus dipantau.. mak2 ingat ya.. untuk yang usia kecik2 MOTOR halus mereka akan terjejas akibat tiada pemantauan ketika menggunakan tablet ini.. kesannya.. lemah memegang pensil..

Kesan pada mata.. mata akan tua sebelum waktunya.. tengok sekarang ramai budak2 yang dah pakai cermin mata.. cegahlah sebelum parah.. Boleh berikan tapi janganlah dari celik mata sampai pejam mata.. memanglah mak2 senang nak buat kerja sebab anak2 diam.. tapi kesan jangka panjang.. anda sanggup? Saya tak sanggup.. hihihi

Sayang Anak Biarlah Berpada..

Saya tekankan sikit ya isu ini.. ANAK adalah Anugerah.. Itu tidak bermakna kita kena PATUH dengan apa yang ANAK mahukan.. Bila dia mengadu pasal anak org lain buat ini.. buat itu.. Tolonglah jangan serang mak pak anak org tu.. mungkin ada yang tak serang.. tapi bermasam muka bila bertembung.. Alahai.. anak2 dah tentulah anak.. mak pak jangan jadi macam budak kecik pula.. JUMPA secara berhemah.. ataupun anak anda telah buat salah.. ada mak pak datang jumpa ada.. TERIMA dengan HATI terbuka.. sila JAGA JAGA dan JAGA hubungan silaturahim.. anak2 gaduh pun kejap je,, esok2 baik dah.. MAK PAK kalau GADUH.. buruk benor rupanya.. hahahaha

Mak Lembut Ayah kena Garang ataupun SEBALIKNYA..

Salah seorang daripada ANDA.. WAJIB jadi DIKTATOR.. yang bila dia EHEM EHEM je.. anak dah buat apa2 kerja tanpa DISURUH. Macam mana? Berbincanglah dengan pasangan J

Berikan REWARD bila mereka cemerlang

Ini tak perlu bagitahu.. semua orang akan Buat.. Pentingnya reward walaupun kecil agar anak2 kita akan terus berusaha membuat yangTERBAIK.

JANGAN

Jangan Paksa ANAK tapi TEGAS

Jangan Bandingkan ANAK tapi jadikan INSPIRASI

Sebenarnya ada lagi.. tapi cukuplah yang ini dulu.. ini pun dah rasa macam esei.. hahahaha

Mak mak dekat sana..

Saya nak tekankan.. Terimalah ANAK kita seadanya.. Tak PANDAI sekarang bukan bermakna MEREKA akan GAGAL.. Tapi membiarkannya terus TAK PANDAI itu PENYEBAB KEGAGALAN..

Mak2.. Saya sharing ni bukan bermaksud SAYA BETUL 100%.. saya pun banyak kurangnya..

Tapi Belajarlah..  Selalu tanya2 ibu bapa yang anak cemerlang.. resepi kejayaan.. lepas tu buatlah.. ni takat Tanya je.. buatnya idok.. camner tu.. hihihi

Saya minta maaf jika ada yang Terasa dengan PEnulisan saya.. Saya sharing sebab saya nak anak2 kita semua BERJAYA.. Ingat tuuu J

 

 

 

 


20 Jan 2016

Resepi Kek Coklat Indulgence ala Secret Recipe

okey2..

MISI THIS SATURDAY.. INSYAALLAH

sedut resepi daripada blog orang lain...
letak dekat blog sendiri.. hiihiihi
lain kali nak buat.. refer je blog sendiri ^_^

resepi diambil ----> RESEPI ASAL


INFO PENTING YERR...MULA2 SEKALI KITA BUAT FILLING MOUSSE COKLAT PUTIH SEHARI SEBELUM KITA BUAT KEKNYA....SBB COKLAT PUTIH KENA SIMPAN DLM PETI SEJUK SEKURANG2NYA SEHARI LAH LEBIH BAIK....PLS TAKE NOTE YERR....


 
gambar pun ambil daripda Blog tersebut :) nanti tuan rumah dah buat... tuan rumah show yaa.. hihihi
 
 
Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

Filling : Mousse Coklat Hitam :
200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor whipping cream (tawar)
350gm coklat masakan hitam
1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream *** hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

*** Hiasan : Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Cara-cara :
1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
2. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
3. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
4. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.

12 Jan 2016

Resepi Roti Sarang Lebah confirm GEBU :)

 
 
Berpuluh puluh resepi pernah dicuba..
 
 
 
daripada sekeras2 roti..
 
sehinggalah yang iniii
 
 
 
Alhamdulillah
 
 
 
Menjadi dengan jayanya..
 
 
 
Alhamdulillah..
 
 
 
sharing is caring :)
 
 
 
Doakan saya Murah Rezeki DUnia AKhirat ya.. Aminnn
 
 
 
saya pun ambil drpd blog org lain juga :) doakan beliau pun murah rezeki juga ya.. aminn
 
 
 
 
 
Ditulis oleh : Che' Nom Masa: Penyediaan: 60 minit | Memasak: 25 minit | Keseluruhan: 85 minit
 
Jumlah Hidangan : 4
 
Bahan-Bahan: Bahan untuk doh roti:
2 cawan tepung gandum.
1/2 sudu kecil serbuk yis
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula halus atau gula kastor
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam Bahan untuk taburan/hiasan:
1 biji kuning telur dicampur 1 sudu kecil air, untuk disapu
sedikit sliced almond
bijan hitam
biji labu atau biji bunga matahari
 
Bahan untuk sos butterscotch:
25 gram butter
1/2 cawan gula perang atau brown sugar
1/2 cawan whipping cream
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanila
 
Cara Penyediaan:
 Cara untuk Roti:
  1. Campurkan tepung gandum, serbuk yis, baking powder, gula halus dan gaulkan sebati. Kemudian masukkan garam. Sebab kenapa garam dimasukkan kemudian adalah kerana yis tidak boleh bersentuhan dengan garam, boleh mengakibatkan yis rosak.
  2. Tuang yoghurt, minyak dan air suam, kemudian kacau dan uli sehingga lembut dan sebati. Doh ini agak lembik, jangan cuba untk menambah tepung. Cukup sekadar sedikit taburan tepung supaya doh tidak melekat di tangan. Uli selama 5-10 minit.
  3. Jika anda gunakan breadmaker, sila ikut arahan aturan bahan mengikut breadmaker anda.
  4. Rehatkan doh sehingga kembang dua kali ganda. Keluarkan doh dan tumbuk2 keluar gelembung udara. Bahagikan doh kepada 12 atau 16 bahagian atau ikut kesukaan anda. Bulatkan doh dan susun di atas baking tray. Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda. Sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan dengan bahan taburan.
  5. Panaskan oven kepada 160 darjah celcius, bakar selama lebih kurang 20-25 minit, atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan. Tuang sos butterscotch di atas roti sebelum dihidang.
 
 
Cara untuk sos butterscotch:
Di atas api yang perlahan, panaskan mentega dan gula perang, kacau seketika. Masukkan pula whipping cream, garam dan esen vanilla. Kacau sehingga sos pekat sebati. Tidak perlu terlalu lama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gebunyaaa :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Saya Buat Jual Juga
 
RM6
 
1 PAX COD Danau Kota.
 
 
whatsapp 018-377 9717 for order
 
 
 

2 Jan 2016

Resepi Cheese Tart Gebu

Salam semua :)

mari cuba resepi sis #norienkitchen ni.. memang confirm laa. InsyaAllah menjadi :)

try buat jomm





Bahan-bahannya :
125gm butter 
60gm gula halus atau icing atau kastor
1 biji telur 
250gm tepung gandum 
1 sudu makan air 
1tsp asin vanilla 
*pewarna


Cara-caranya :
- Pukul butter dan gula hingga kembang 
- masukkan telur , air dan asin vanilla pukul lagi *pewarna
- masukkan tepung gaulkan guna tangan
- masukkan dalam acuan pastri , cucukkan base dengan garfu
- Bakar selama 20-25minit dengan suhu 180celcius (mengikut oven masing2)

filling :
1/2 cawan whipping cream
250gm cream cheese 
3/4 cawan gula icing 
1 biji kuning telur 
jem blueberry , strawberry , kiwi

Cara-caranya :
- Pukul gula , cheese dan whipping cream 
- masukkan telur dan putar lagi 
- masukkan filling ke dalam pastri yang telah dibakar tadi 
- letakkan jem 
- bakar selama 10-15minit

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa... Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg berm...