klik sahaja

28 Feb 2017

Bercuti di The Grand Beach Resort

Alhamdulillah..

Cuti sekolah bawa anak2 ke sini..

Apa yang saya boleh komen ialah

Bilik macam hotel lama2.. boleh beri 3 star

Tapi pantai bersih.. kolam bersih.. staff pun friendly sangat2.. bagi full stars

Ada hotel yang ada private beach tapi tak bersih.. tapi hotel ni memang pantai dia bersih.. best je.. tenang gitu.. hihihi

pool pun ada 2.. 1 untuk bawah 3thn 1 lagi dewasa dan kanak2

saya selalu tempah melalui agoda.. memang berbaloiii..









RESEPI KERIA GULA MELAKA

RESEPI KUIH KERIA GULA MELAKA VERSI DANAU KOTA 
muahahahahaa


fuhhhh lama dah tak mengupdate blog ni.. maklumlah tahap kemalasan tu berganda kalau kena buka laptop.. kalau guna handphone rasanya tak puas nak menaip.. hahaha

okeyla semua.. ni resepi yang telah saya olah berbelas kali..
Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan bagi pihak saya la..
sebenarnya membuat kuih ni tengok juga pada orang... ada orang yang derhaka pada resepi tetapi menjadi.. ada orang yang tengok resepi sebijik tapi tak jadi.. ha gitu.. saya pula jenis.. tengok resepi tapi derhaka tetapi tak jadi.. hahahhaaha so banyak la keep try n error

RESEPINYA IALAH

-KELEDEK PUTIH ANGGARAN 2KILO
-TEPUNG GANDUM SETENGAH CAWAN
-GULA 3 sudu
-GARAM 1sudu kecil
-BAKING POWDER 1 susu kfc

UNTUK SIRA

SUKU CAWAN AIR
GULA PASIR 3 SUDU
GULA NISAN 2 KEPING
GULA BATU 2 KETUL YG KECIL


Rebus keledek sehingga empuk.. dalam stgh jam mcm tu.. toskan air dan biar dia kering sekejap.


lenyekkan keledek.. saya gunakan penekan burger mcm gambar di atas tu.. senang sebab serat dia mudah melekat dan boleh dibuang.
kemudian saya akan lenyekkan dengan lesung batu agar ia menjadi lebih halus dan tidak berketul

dah siap masukkan pula tepung gandum, garam dan gula
masukkan 1 sudu kfc baking powder



okey uli semuanya hingga jadi mcm ni.. kalau nak tahu adunan tu okey ke tak.. basuh tangan korang dan lap kemudian sentuh adunan tadi..kalau tak melekat di tangan tu Alhamdulillah jadi la tu..
adunan memang sedikit lembut ya.. jangan tambah tepung sebab kalau banyak tepung nanti keria korang keras.. tak best gitu
ambil dulang ke tutup tupperware ke.. apa apalah yang boleh kita letakkan kuih kita tu.. tabur dengan tepung gandum agar ia tidak melekat dan senang untuk diangkat.


Bentukkan dia baik2.. jangan besar sgt dan jangankecil sangat.. sedang2 ikut mulut korang la yer.. sebab kuih ni akan mengemabng jugala dlm stgh kali ganda semasa digoreng.




gorengkannya sehingga kuih garing.. petua tu.. kuih tak akan serap gula jika kuih kita kering dan garing. ada orang goreng dalam periuk sebab nak bagi dia goreng dlam minyak yg penuh.. macam saya.. sy goreng je dlm kuali legend mak mertua sy ni.. haha yang penting jangan asyik terbalikkan dia je.. sebab nanti dia akan serap minya.. dalam 2 3 kali udah ler.. agak2 dah garing.. angkat.

okey jom buat sira dia pulak

MAsukkan semua bahan2 tadi.. ingat air jangan banyak tau.. nanti tak jadi..
Add caption

api kena kecil supaya tidak hangit.. lama2 dia akan berbuih rupa gini..
kacau dan terus kacau sampai dia likat.. means bila korang angkatdengan sudip tu.. dia menitik bukan mcm air tapi mcmgam.. ha gituuu


kemudian masukkan kuih yang sudah digoreng kedalam kuali yg berisi adunan gula likat ni
pastikan api jangan ditutup dahulu.
kacau kuih muih tersebut sehingga semua rata dengan gula.. bab ni mencabar skit sebab dia akan melekat2.. so matikan api dan kacau2 serta pisahkan dia..
cara saya ialah angkat satu persatu letak ke redai




maaf takde gambar ketika menguli dalam kuali sebab ia kena fokus.. hahahaaha

okey  biarkan di atas redai ini dalam 15minit gitu..
dia akan mengeras tak lama kemudian



Haa... dah siap bolehla ngap... MasyaAllah sedapnya.. hanya tuan punya badan dan Allah sahaja yang tahu nikmatnya.. hahahhaa
saya sebenarnya tak tahulah rasa mcm mana kuih keria antrabangsa tu..
yang ini kuih keria versi saya.. hahahhaha

oeky.kalau malas nak buat.. bolehla order dengan saya..

tapi saya tinggal di Danau Kota Setapak WP kuala Lumpur
so kalau nak self collect hanya pada hari Sabtu dan Ahad sahaja

mai whatsapp saya di 018 3779717 -anum-

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa... Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg berm...