klik sahaja

21 Ogo 2017

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa...
Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg bermula pada 19hb Ogos hingga 30hb (secara rasminya. Tetapi dah pun bermula seawal 16hb)..

Jadi bagi merungkai persoalan yang bermain di minda u olss.. ni meh ahkak nak cite skit.. kikikk..

Sebenarnya kalau awak semua nak tahu pokok apakah? Ahkak tak boleh nak bagitau.. sebab bukanlah sejenis pokok sahaja.. ada beberapa jenis pokok yang diberikan..

Tetapi alasan kenapa ia diberikan akk boleh story serba sedikit.

Sedia maklum Yb Khairy Jamaluddin merupakan Menteri Kementerian Belia dan Sukan.. selain muda beliau sangat dihormati oleh lapisan masyarakat. Jadi atas idea beliau yang mahukan sesuatu yang boleh diingati..

Bagi memperkasakan kempen Inisiatif Hijau sempena penganjuran Sukan SEA ke-29 dan Sukan Para Asean kesembilan (KL2017), sebatang pokok akan ditanam bagi setiap pingat emas yang dimenangi atlet kebangsaan pada temasya sukan berkenaan.
Ia merupakan program terbaru Jawatankuasa Pengelola Malaysia (Masoc) yang dinamakan 'Satu Pingat, Satu Pokok' bertujuan mengimbangi jumlah karbon yang dilepaskan sepanjang KL2017 berlangsung.

"KL2017 bukan semata-mata landasan memburu pingat, ia juga adalah platform untuk perlaksanaan program legasi yang mampu meninggalkan impak positif kepada generasi muda."Inisiatif Hijau, contohnya, telah dilaksanakan untuk menghebah, mengajar dan menerapkan nilai-nilai murni mengenai alam sekitar," jelas Khairy selepas mendahului aktiviti menanam pokok di kawasan Mini Forest yang terletak di Bandar Sukan Kuala Lumpur sebagai simbolik pelancaran yang juga merupakan fasa pertama daripada empat fasa dalam program tersebut.

Fasa kedua program tersebut adalah pemberian anak-anak pokok kepada para atlet di podium sewaktu pingat dikalungkan pada KL2017 diikuti fasa ketiga iaitu acara menanam pokok bagi setiap pingat emas yang dimenangi atlet negara.

Sementara fasa keempat pula adalah aktiviti penanaman anak pokok di beberapa kawasan di bawah Pelan Induk Rangkaian Koridor Ekologi Central Forest Spine (CFS) bermula dari Oktober ini sehingga Mac 2018 yang melibatkan sejumlah 5,249 anak pokok.


"Ketika perhimpunan akhir atlet (pada 10 Ogos) saya akan memaklumkan kepada mereka bahawa satu pokok akan ditanam atas nama mereka sekiranya menang emas. Jadi ini sudah tentu akan bakar semangat mereka, kerana kenangan mereka bukan setakat menang emas, tetapi lebih dari itu sumbangan kepada masa depan negara dan meninggalkan legasi bermakna,” YB Khairy Jamaluddin

Credit to : The star and encik Google..

Sebenarnya dah lama idea ni dipraktikan oleh Yb Kj.. masa Kejohanan Di Rio pun sama.. atlet2 kita yg dpt emas ada menanam pokok di venue sukan.

So pasni jangan pening2 ya tanya pokok apa.. hihihi..
Yang penting kita kena support Malaysia!!

Yeahhh


6 Mac 2017

DRESS BUDAK FROZEN MURAH

LELONG!!!!

SEMUA DRESS HARGA RM25 BELUM MASUK POS..

POS RM8 SEMENANJUNG.




SNOW WHITE PUN ADA
RAPUNZEL PUN ADA

NAK tengok lagi pilihan yang ada??
mai klik sini

sekarang tengah offer gila2 harga menjunam



nak whatsapp pun boleh 018 3779717 :)

28 Feb 2017

Bercuti di The Grand Beach Resort

Alhamdulillah..

Cuti sekolah bawa anak2 ke sini..

Apa yang saya boleh komen ialah

Bilik macam hotel lama2.. boleh beri 3 star

Tapi pantai bersih.. kolam bersih.. staff pun friendly sangat2.. bagi full stars

Ada hotel yang ada private beach tapi tak bersih.. tapi hotel ni memang pantai dia bersih.. best je.. tenang gitu.. hihihi

pool pun ada 2.. 1 untuk bawah 3thn 1 lagi dewasa dan kanak2

saya selalu tempah melalui agoda.. memang berbaloiii..









RESEPI KERIA GULA MELAKA

RESEPI KUIH KERIA GULA MELAKA VERSI DANAU KOTA 
muahahahahaa


fuhhhh lama dah tak mengupdate blog ni.. maklumlah tahap kemalasan tu berganda kalau kena buka laptop.. kalau guna handphone rasanya tak puas nak menaip.. hahaha

okeyla semua.. ni resepi yang telah saya olah berbelas kali..
Alhamdulillah hasilnya sangat memuaskan bagi pihak saya la..
sebenarnya membuat kuih ni tengok juga pada orang... ada orang yang derhaka pada resepi tetapi menjadi.. ada orang yang tengok resepi sebijik tapi tak jadi.. ha gitu.. saya pula jenis.. tengok resepi tapi derhaka tetapi tak jadi.. hahahhaaha so banyak la keep try n error

RESEPINYA IALAH

-KELEDEK PUTIH ANGGARAN 2KILO
-TEPUNG GANDUM SETENGAH CAWAN
-GULA 3 sudu
-GARAM 1sudu kecil
-BAKING POWDER 1 susu kfc

UNTUK SIRA

SUKU CAWAN AIR
GULA PASIR 3 SUDU
GULA NISAN 2 KEPING
GULA BATU 2 KETUL YG KECIL


Rebus keledek sehingga empuk.. dalam stgh jam mcm tu.. toskan air dan biar dia kering sekejap.


lenyekkan keledek.. saya gunakan penekan burger mcm gambar di atas tu.. senang sebab serat dia mudah melekat dan boleh dibuang.
kemudian saya akan lenyekkan dengan lesung batu agar ia menjadi lebih halus dan tidak berketul

dah siap masukkan pula tepung gandum, garam dan gula
masukkan 1 sudu kfc baking powder



okey uli semuanya hingga jadi mcm ni.. kalau nak tahu adunan tu okey ke tak.. basuh tangan korang dan lap kemudian sentuh adunan tadi..kalau tak melekat di tangan tu Alhamdulillah jadi la tu..
adunan memang sedikit lembut ya.. jangan tambah tepung sebab kalau banyak tepung nanti keria korang keras.. tak best gitu
ambil dulang ke tutup tupperware ke.. apa apalah yang boleh kita letakkan kuih kita tu.. tabur dengan tepung gandum agar ia tidak melekat dan senang untuk diangkat.


Bentukkan dia baik2.. jangan besar sgt dan jangankecil sangat.. sedang2 ikut mulut korang la yer.. sebab kuih ni akan mengemabng jugala dlm stgh kali ganda semasa digoreng.




gorengkannya sehingga kuih garing.. petua tu.. kuih tak akan serap gula jika kuih kita kering dan garing. ada orang goreng dalam periuk sebab nak bagi dia goreng dlam minyak yg penuh.. macam saya.. sy goreng je dlm kuali legend mak mertua sy ni.. haha yang penting jangan asyik terbalikkan dia je.. sebab nanti dia akan serap minya.. dalam 2 3 kali udah ler.. agak2 dah garing.. angkat.

okey jom buat sira dia pulak

MAsukkan semua bahan2 tadi.. ingat air jangan banyak tau.. nanti tak jadi..
Add caption

api kena kecil supaya tidak hangit.. lama2 dia akan berbuih rupa gini..
kacau dan terus kacau sampai dia likat.. means bila korang angkatdengan sudip tu.. dia menitik bukan mcm air tapi mcmgam.. ha gituuu


kemudian masukkan kuih yang sudah digoreng kedalam kuali yg berisi adunan gula likat ni
pastikan api jangan ditutup dahulu.
kacau kuih muih tersebut sehingga semua rata dengan gula.. bab ni mencabar skit sebab dia akan melekat2.. so matikan api dan kacau2 serta pisahkan dia..
cara saya ialah angkat satu persatu letak ke redai




maaf takde gambar ketika menguli dalam kuali sebab ia kena fokus.. hahahaaha

okey  biarkan di atas redai ini dalam 15minit gitu..
dia akan mengeras tak lama kemudian



Haa... dah siap bolehla ngap... MasyaAllah sedapnya.. hanya tuan punya badan dan Allah sahaja yang tahu nikmatnya.. hahahhaa
saya sebenarnya tak tahulah rasa mcm mana kuih keria antrabangsa tu..
yang ini kuih keria versi saya.. hahahhaha

oeky.kalau malas nak buat.. bolehla order dengan saya..

tapi saya tinggal di Danau Kota Setapak WP kuala Lumpur
so kalau nak self collect hanya pada hari Sabtu dan Ahad sahaja

mai whatsapp saya di 018 3779717 -anum-

23 Nov 2016

Kedai Bunga Vivian Chow kit

Memang murah kalau beli dekat sini..

Paper crepe rm0.60sen je..

Bear convo tu borong 50pcs jatuh 1 rm5.00 ukuran size 9cm
Kalau beli 1 pc rm8.

Bunga2 palsu 3 rm10.

Ada yg ready made hantaran. Ada yg nak buat diy pun boleh..

Kedai dia betul2 sebelah pasar chow kit dan belakang balai polis chow kit.
Ada 2 kedai dkt situ yg jual brg2 kawin mcm ni.. tapi sy pergi dkt dia sebab vivian tu sgt2 baik dan peramah 😉😉😉

So di zaman kegawatan ekonomi ni bolehla pergi sini.. daripada nilai 3 yg jauh dan kos masa serta jarak dan tol lagi..

Mungkinla tak selesa bg sesetengah org sebab kedai dia kecil dan bersebelahan dgn pasar.. tapi still okey lagi.. berkorban la skit..

Kata nak majlis Grand... hihihi

Batu Hempedu dan Puncanya

Tarikh 23hb November 2016..

Kejadian yang tak disangka2 tapi semuanya adalah aturan yang Maha Esa..

En suami dah 2 kali sakit perut melampau..

1st time saya bawa dia ke klinik kemudian ambil injection sebab doktor kata suspect gastrik. tak lega sangat tapi bolehlaaa..

2nd time dia mengadu lagi.. tak lama pun selang hanya 6 hari.. sakit di bawah dada sebelah kanan.. kali ni suami muntah ketika di klinik. doktor berikan injection zintac utk gastrik dan tahan sakit.. kali ni memang tak memberi kesan langsung. 

Doktor suspect batu hempedu dan refer ke hospital. check in di Columbia Asia.

1st register + jumpa doktor nama doktor Doktor Nizam.

2nd doktor check dia kata maybe batu hempedu tapi untuk sahkan kita akan buat beberapa prosedur.

3rd ambil darah

4th buat ultrascan macam kita check baby tu..

Masa tu saya follow then Doktor lain yg check tunjuk memang ada 2 biji batu berukuran 1cm.

Doktor jelaskan hempedu mcm buar pear.. tapi batu tersebut sekarang tersangkut di tangkai di mana ia tidak melepasi saluran untuk ke hempedu. jadi pesakit akan rasa sakit. jika pesakit mulai demam ia bermakna batu tersebut mula dijangkiti kuman.

Then saya tanya apa solution. doktor tu kata memang kena operate buang batu hempedu tu. masa tu saya memang dah cuak.. en suami apa lagi.. tapi saya maintain je risau la kalau kite down suami pun rasa down pulak.

After that buat prosuder masukkan camera melalui mulut pula. masa ni en suami ditidokan dengan ubat tido dan tekak dispray ubat kebas. prosedur ambil masa stgh jam

Dan kemudian tunggu dia sedar. once dah sedar dan betul2 stabil.. barulah tolak ke wad. 

Sampai wad tunggu doktor tak sampai2 lagi.. dekat sejam. saya pun balik sebab makan pun tak lagi.. diri pun tak berapa nak sihat. so drive balik. once ngam2 sampai je suami telefon dan suruh doktor cakap dgn saya.

Doktor gelak sebab suami suruh isteri buat keputusan.. ermmm mestilah doktor.. saya yg kena jaga dia dan kena tahu condition suami saya.. eh eh suami sy tu kan baby tua.. doktor tak tahu ke.. hahahaha so doktor explain.

Hasil daripada scop tadi.. terdapat banyak batu hempedu yg melekat di dinding salur hempedu. bukan 2 ya tapi BANYAK. jadi doktor putuskan untuk buang saluran hempedu dengan membuang saluran hempedu.. bukan hempedu ya tapi saluran dia.. ermm pastu tanya apa kesan dia doktor. doktor explain.. kesan dia mula2 akan rasa sebu dan perut tak berapa selesa.. its depends pada sesetengah patient.. but it still okey jika tiada saluran tersebut..


Perut lapar jadi kenyang balik... 

Besok pula hari anugerah cemerlang anak2. diri pun tak sihat sebab demam.. Semoga Allah beri kekuatan pada diri saya..


Saya kongsikan sedikit info mengenai Batu Karang Pundi Hempedu

PUNDI hempedu merupakan organ badan yang terdiri daripada karung kecil berbentuk buah pear yang terletak di bawah bahagian kanan hati. Jus hempedu yang dirembeskan oleh hati disimpan sehingga diperlukan oleh tubuh bagi penghadaman lemak.


Meskipun bahagian ini jarang diberi perhatian, namun kegagalan pundi hempedu berfungsi sebaiknya akan menyebabkan kemudaratan yang cukup berbahaya.

Menurut Pakar Pembedahan Hepatobiliari Klinikal Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr. Hairol Othman, kesakitan yang dialami bukan sahaja melibatkan bahagian abdomen malah terasa sehingga ke tulang belikat.

INILAH fizikal batu hempedu yang dikeluarkan dari pundi hempedu yang gagal berfungsi dengan baik.

Gejala yang sering dihadapi adalah radang pada pundi hempedu berkenaan. Ini berlaku apabila batu terbentuk di dalam pundi hempedu pesakit. Keadaan menjadi kritikal sekiranya batu tersebut tersekat dan menghalang jus hempedu daripada dirembes keluar.

Beliau menjelaskan, terdapat dua faktor utama terjadinya batu dalam pundi hempedu iaitu kolesterol dan kalsium bilirubinate yang tinggi dalam badan.


“Batu hempedu terbentuk apabila kolesterol dan garam hempedu menjadi tepu. Ia akan membentuk kristal dan lama-kelamaan akan membesar lalu menjadi batu,” ujarnya.

Kesakitan yang dialami oleh pesakit biasanya disebabkan batu tersebut bergesel pada dinding pundi hempedu. Seringkali terjadi apabila seseorang itu mengambil makanan berlemak, pundi hempedu akan mengecut untuk merembeskan jus hempedu ke dalam usus untuk ‘meleburkan’ lemak tersebut.

BATU hempedu ditarik keluar dengan menggunakan endoskopi.

Jika batu hempedu tersekat di pangkal pundi hempedu, ini membolehkan berlakunya radang pundi hempedu. Lebih parah jika serpihan batu hempedu tersumbat pada saluran hempedu yang menyambungkan pundi tersebut pada usus. Ia seterusnya akan menyebabkan jaundis.

“Kerana itu, ramai antara pesakit yang mengalami penyakit kuning (jaundis) jika lambat menerima rawatan,” katanya.

Tambah Hairol, batu hempedu terdiri daripada tiga jenis iaitu batu hempedu kolesterol, pigmen dan campuran kedua-duanya yang dapat diketahui melalui warna.

“Batu kolesterol biasanya berlaku di kalangan masyarakat Barat, lembut serta berwarna kuning seolah-olah tanah liat,”

“Batu pigmen pula terdapat pada mereka yang menghidap penyakit berkaitan darah seperti anaemia hemolitik dan berwarna hitam serta agak keras,” jelasnya.

Bagi batu bercampur pula, kriterianya mirip kedua-dua batu tadi. Jenis ini selalunya terdapat di kalangan masyarakat Asia yang disebabkan oleh jangkitan atau pemakanan yang mengandungi kolesterol dan kalsium tinggi.

Justeru, tidak kira besar atau kecil saiz batu hempedu, ia perlu dibuang dengan teliti bagi mengelakkannya tersumbat atau beralih dan terlekat pada salur hempedu.

Rawatan

Proses bagi membuang pundi hempedu beserta batu-batu hempedu di dalamnya boleh dilakukan menerusi kaedah kolesistektomi laparoskopik .

“Di PPUKM, kami menggunakan kolesistektomi laparoskopik iaitu dengan memasukkan kamera melalui luka di bahagian pusat dan tiga lagi luka kecil di bahagian atas abdomen untuk mengeluarkan pundi hempedu berkenaan,” jelas Hairol.

Tambahnya, kaedah pembedahan lubang kekunci tersebut memiliki beberapa kelebihan iaitu ia lebih selamat, kurang meninggalkan kesan parut dan tempoh pemulihan yang lebih pantas.

Pencegahan

Corak dan gaya hidup adalah faktor utama dalam mencegah masalah pembentukan batu hempedu.

“Ia melibatkan cara hidup kita, terutama melibatkan aspek pemakanan. Hanya itu caranya untuk mencegah kewujudan batu hempedu tepu kolesterol dalam pundi,” tegas Hairol.

Menurutnya lagi, makanan yang mengandungi kolesterol seperti makanan segera, berminyak dan berlemak adalah penyumbang utama dalam masalah pundi hempedu ini

Disebabkan faktor tersebut, mengikut statistik, 15 hingga 20 peratus daripada populasi masyarakat akan mendapat masalah batu hempedu terutama di negara Barat.

Dalam pada itu, jus hempedu dihasilkan oleh hati dan jus hempedu yang dikeluarkan setiap hari boleh menampung keperluan badan.

Walaupun hempedu dibuang, Hairol menjelaskan tiada kesan sampingan pada sistem tubuh manusia biarpun dengan ketiadaan organ tersebut.

8 Sep 2016

Gred Gaji H11 N11 dan N19

Salam semua..


Ini merupakan rujukan tugas dan gred gaji untuk iklan jawatan kosong di Sekretariat Sukan Sea 2017 (ia terpakai juga bagi jawatan2 lain di bawah SURUHANJAYA PERKHDIMATAN AWAM sebab rujukan pun dari web sana :)




PEMBANTU AWAM (PEKERJA PEMBERSIHAN) H11

  • Jadual Gaji:
    GAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
    RM1,218.00RM2,939.00RM80.00
  • Syarat Lantikan:
    1. warganegara Malaysia;
    2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
      1. Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
        (Gaji permulaan ialah pada Gred H11: RM1,218.00).

        (Syarat Tambahan: Bagi tugas menyelamat, calon perlu memiliki Sijil Pertolongan Cemas serta berkebolehan berenang dan bagi tugas memandu enjin sangkut/motobot, calon perlu memiliki perakuan kekompetenan berkaitan daripada Jabatan Laut Malaysia).
        (Gaji permulaan ialah pada Gred H11: RM1,264.15).

    3. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • Deskripsi Tugas:
    1. Menjalankan tugas-tugas am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam dan luar bangunan pejabat dan tugas-tugas berkaitan sokongan teknikal ke atas peralatan dan ruang kerja.



PEMANDU (PASTIKAN ADA KELAYAKAN SBELUM MOHON) H11

  • Kumpulan: Pelaksana
  • Kem/Jab: Pelbagai Kementerian/Jabatan/Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan, Melaka, Pulau Pinang dan Perlis
  • Jadual Gaji:
    GAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
    RM1,218.00RM2,939.00RM80.00
  • Syarat Lantikan:
    1. warganegara Malaysia;
    2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
      1. Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;
      2. lesen memandu Kelas D/E/E1/E2/F/G/H/I yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan [kecuali lesen memandu dalam tempoh percubaan (P)]; dan
      3. berkebolehan memandu, mengendali dan menyenggara kenderaan berkenaan yang diliputi oleh skim perkhidmatan ini.
        Gaji permulaan Gred H11 ditetapkan mengikut Kelas Lesen Memandu:
        Lesen DRM 1,264.15
        Lesen E/E1/E2RM 1,310.30
        Lesen F/HRM 1,356.45
        Lesen G/IRM 1,402.60
    3. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • Deskripsi Tugas:
    Bertanggungjawab melaksanakan skop tugas pemanduan kenderaan yang memerlukan lesen memandu daripada Jabatan Pengangkutan Jalan serta menjaga kenderaan/jentera di bawah kelolaannya supaya sentiasa berada dalam keadaan bersih dan selamat untuk setiap perjalanan. Antara kenderaan/jentera yang diliputi oleh skim perkhidmatan ini ialah kereta, van, kenderaan ringan pacuan empat roda, bas, lori, dumperroller dan traktor pertanian.



PEMBANTU OPERASI (PEMBANTU AM PEJABAT N11)

  • Jadual Gaji:
    GAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
    RM1,216.00RM2,983.00RM80.00
  • Syarat Lantikan:
    1. warganegara Malaysia;
    2. berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
      1. Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
        (Gaji permulaan ialah pada Gred N11: RM1,216.00); atau
      2. Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan dan memiliki lesen memandu Kelas B2/B/D/E2/E1/E yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan [kecuali Lesen Memandu Percubaan (P)].
        (Gaji permulaan ialah pada Gred N11: RM1,262.15).
    3. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga/Penilaian Menengah Rendah atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • Deskripsi Tugas:
    Melaksanakan tugas-tugas dalam membantu melicinkan perjalanan urusan pejabat seharian melibatkan pergerakan fail, penghantaran dan pendaftaran surat/dokumen/saman/notis serta pemanduan kenderaan. Memandu dan menyenggara kenderaan yang diliputi oleh lesen memandu Kelas B2/B/D/E2/E1/E. Bertanggungjawab melaksanakan tugas-tugas operasi am bersifat hands-on yang memerlukan keupayaan fizikal di dalam pejabat/jeti [Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM)].


OPERATOR N19

  • Kumpulan: Pelaksana
  • Kem/Jab: Pelbagai Kementerian / Jabatan
  • Jadual Gaji:
GAJI MINIMUMGAJI MAKSIMUMKADAR KENAIKAN GAJI TAHUNAN
RM1,352.00RM4,003.00RM100.00
  • Syarat Lantikan:
    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki kelayakan seperti berikut:
      • warganegara Malaysia;
      • berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,352.00); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,408.40); atau
        • Sijil Pelajaran Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.
          (Gaji permulaan ialah pada Gred N19: RM1,464.80).
    • Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.
  • Deskripsi Tugas:
    Bertanggungjawab dalam mengendalikan dengan cekap dan berkualiti semua panggilan telefon, melayani pelanggan/tetamu yang berurusan dengan jabatan secara tertib dan mesra, memberi penerangan mengenai perkhidmatan yang disediakan oleh agensi, membantu pelanggan/tetamu yang berurusan dengan jabatan sehingga isu berbangkit selesai. Merekod dan memantau aduan perkhidmatan sehingga selesai dan memaklumkan kepada pelanggan/tetamu dari semasa ke semasa perkembangan di atas aduan pelanggan/tetamu.

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa... Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg berm...