klik sahaja

Feb 26, 2011

Nasi Ayam Mudah



hari nie hari Sabtu.. waa, sy kena kerje hari nie.. sob sob sedey ke?? he he takla.. dah kena kerja, so kerja lah kita...

Then, malam tadi dah prepared barang nak masak.. ermmm masak nasi ayam la...
So pagi2 lagi dah bangun untuk menyediakan Nasi Ayam Mudah untuk keluargaku yang tercinta...
Sedang saya memasak nasi.. TIBA2... ada seperti benda di belakang saya.. ku jeling dengan anak mata kanan dan kiri tiada... Jeng jeng Jeng...

Umie, masak apa nie??? Ayam yer?? Aishah nak... Terkejut saya, anak kecintaan ku rupanya.. Terjaga rupanya akibat bunyi bising di dapur.. siann anak umie.. he he he..
Then dia tolonglah sy masak.. kacau kacau sikit.. tumbuk bawang.. he he he.. bila cakap
"kakak tak yah la tolong umi.." mesti dia jawab " ok, nanti bila aishah dah besar aishah tolong umi yer.." good girl...

ok, berbalik pada cerita saya nie.. ini dia rupa nasi ayam saya he he he





sedap la jugak... kui kui kui.. ini resepinya.. saya ubah sikit, ambil di myresepi..

Bahan-bahan ( 6 org mkn kot.. )

  • 1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos
  • bahan utk perap ayam
  • -4 sudu besar sos cili
  • -3 sudu besar kicap manis
  • -2 ulas garlic-tumbuk halus
  • -garam n gula-perasakan-elok manis skit
  • bahan utk sup
  • -2 ulas bwg putih, ketuk
  • -1 btg serai-ketuk
  • -1 inci halia-ketuk
  • -1 sup bunjut
  • Bahan utk cili
  • - 3 bijik tomato masak
  • -3 ulas bwg putih
  • -3 biji cili merah
  • -4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
  • -cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
  • -garam n gula, aji-sesuaikan

Cara-cara

  1. Bersihkan ayam dan rebus dalam air yang banyakk(sebab air nie boleh dibuat untuk memasak nasi).
  2. Masukan bwg putih, serai yang diketuk, masuk sedikit garam.
  3. Rebus ayam - agak dah masak terus angkat.
  4. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.
  5. Yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut.
  6. Perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)
  7. Untuk Nasi Tumis menggunakan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) halia, serbuk kunyit( skiiit je..)
  8. Masukkan Beras dalam rice cooker dan air rebusan ayam.. ok siap.. jgn lupa tekan pulak button rice cooking tu yer.. hehe
  9. perap ayam yang direbus tadi ngan kicap manis, sos cili, bawang putih, -perasakan ngan garam dan gula-tp biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.
  10. utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..
  11. dah agak 1/2 jam. goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil
  12. utk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.
  13. bleh makan ngan timun, salad dan tomato hiris. senang je kan.. rasa pun lain dari yang lain.. try la klau x pecaya

No comments:

Post a Comment

SENARAI KELENGKAPAN PULANG KE MAKTAB

 Alhamdulillah.. negeri perak sudah beralih ke fasa 4. Oleh demikian si kakak akan mendaftar di MRSM Bagan Datuk pada 21.11.2021. Umie dan g...