Bahan bahannya
Kelapa parut setengah biji
Gula Melaka @ Gula Melaka : 1ketul yg size standard tu..
Gula Pasir : 2 sudu besar
Daun Pandan : 1helai
Tepung Gandum : 1sudu besar
( kalau dapat cap gajah memang elok)
Santan : 3 cawan
(Selalunya setengah kelapa pun cukup)
Garam : 1 sudu kecil kfc
(Ada org tak suka bubuh, kalau bubuh rasa lemak2 masin skit)
Tepung Gandum : 1 sudu besar
(Ini pilihan, tak nak letak pun takpe.. ini supaya tepung tidak terlalu lembik)
Selalunya..
kalau untuk sukatan atas ni.. guna 2 keping daun pisang.. yang belum dipotong tau.. :)
Daun pandan tu ikat la yer.. pastu buh sekali
Masukkan Santan n Tepung Beras n Tepung Gandum
Start mengacau.. tak boleh stop ya
Seandainya la.. tiba2 terleka la kan.. tepung tu jadi berketul2.. bolehla dimasukkan ke dalam blender dan kisar supaya ia jadi halus mulus gitu..
letak satu sudu adunan tepung..
letak stgh sudu inti kelapa
letak semula satu sudu adunan tepung
No comments:
Post a Comment