klik sahaja

23 Nov 2016

Kedai Bunga Vivian Chow kit

Memang murah kalau beli dekat sini..

Paper crepe rm0.60sen je..

Bear convo tu borong 50pcs jatuh 1 rm5.00 ukuran size 9cm
Kalau beli 1 pc rm8.

Bunga2 palsu 3 rm10.

Ada yg ready made hantaran. Ada yg nak buat diy pun boleh..

Kedai dia betul2 sebelah pasar chow kit dan belakang balai polis chow kit.
Ada 2 kedai dkt situ yg jual brg2 kawin mcm ni.. tapi sy pergi dkt dia sebab vivian tu sgt2 baik dan peramah 😉😉😉

So di zaman kegawatan ekonomi ni bolehla pergi sini.. daripada nilai 3 yg jauh dan kos masa serta jarak dan tol lagi..

Mungkinla tak selesa bg sesetengah org sebab kedai dia kecil dan bersebelahan dgn pasar.. tapi still okey lagi.. berkorban la skit..

Kata nak majlis Grand... hihihi

Batu Hempedu dan Puncanya

Tarikh 23hb November 2016..

Kejadian yang tak disangka2 tapi semuanya adalah aturan yang Maha Esa..

En suami dah 2 kali sakit perut melampau..

1st time saya bawa dia ke klinik kemudian ambil injection sebab doktor kata suspect gastrik. tak lega sangat tapi bolehlaaa..

2nd time dia mengadu lagi.. tak lama pun selang hanya 6 hari.. sakit di bawah dada sebelah kanan.. kali ni suami muntah ketika di klinik. doktor berikan injection zintac utk gastrik dan tahan sakit.. kali ni memang tak memberi kesan langsung. 

Doktor suspect batu hempedu dan refer ke hospital. check in di Columbia Asia.

1st register + jumpa doktor nama doktor Doktor Nizam.

2nd doktor check dia kata maybe batu hempedu tapi untuk sahkan kita akan buat beberapa prosedur.

3rd ambil darah

4th buat ultrascan macam kita check baby tu..

Masa tu saya follow then Doktor lain yg check tunjuk memang ada 2 biji batu berukuran 1cm.

Doktor jelaskan hempedu mcm buar pear.. tapi batu tersebut sekarang tersangkut di tangkai di mana ia tidak melepasi saluran untuk ke hempedu. jadi pesakit akan rasa sakit. jika pesakit mulai demam ia bermakna batu tersebut mula dijangkiti kuman.

Then saya tanya apa solution. doktor tu kata memang kena operate buang batu hempedu tu. masa tu saya memang dah cuak.. en suami apa lagi.. tapi saya maintain je risau la kalau kite down suami pun rasa down pulak.

After that buat prosuder masukkan camera melalui mulut pula. masa ni en suami ditidokan dengan ubat tido dan tekak dispray ubat kebas. prosedur ambil masa stgh jam

Dan kemudian tunggu dia sedar. once dah sedar dan betul2 stabil.. barulah tolak ke wad. 

Sampai wad tunggu doktor tak sampai2 lagi.. dekat sejam. saya pun balik sebab makan pun tak lagi.. diri pun tak berapa nak sihat. so drive balik. once ngam2 sampai je suami telefon dan suruh doktor cakap dgn saya.

Doktor gelak sebab suami suruh isteri buat keputusan.. ermmm mestilah doktor.. saya yg kena jaga dia dan kena tahu condition suami saya.. eh eh suami sy tu kan baby tua.. doktor tak tahu ke.. hahahaha so doktor explain.

Hasil daripada scop tadi.. terdapat banyak batu hempedu yg melekat di dinding salur hempedu. bukan 2 ya tapi BANYAK. jadi doktor putuskan untuk buang saluran hempedu dengan membuang saluran hempedu.. bukan hempedu ya tapi saluran dia.. ermm pastu tanya apa kesan dia doktor. doktor explain.. kesan dia mula2 akan rasa sebu dan perut tak berapa selesa.. its depends pada sesetengah patient.. but it still okey jika tiada saluran tersebut..


Perut lapar jadi kenyang balik... 

Besok pula hari anugerah cemerlang anak2. diri pun tak sihat sebab demam.. Semoga Allah beri kekuatan pada diri saya..


Saya kongsikan sedikit info mengenai Batu Karang Pundi Hempedu

PUNDI hempedu merupakan organ badan yang terdiri daripada karung kecil berbentuk buah pear yang terletak di bawah bahagian kanan hati. Jus hempedu yang dirembeskan oleh hati disimpan sehingga diperlukan oleh tubuh bagi penghadaman lemak.


Meskipun bahagian ini jarang diberi perhatian, namun kegagalan pundi hempedu berfungsi sebaiknya akan menyebabkan kemudaratan yang cukup berbahaya.

Menurut Pakar Pembedahan Hepatobiliari Klinikal Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Dr. Hairol Othman, kesakitan yang dialami bukan sahaja melibatkan bahagian abdomen malah terasa sehingga ke tulang belikat.

INILAH fizikal batu hempedu yang dikeluarkan dari pundi hempedu yang gagal berfungsi dengan baik.

Gejala yang sering dihadapi adalah radang pada pundi hempedu berkenaan. Ini berlaku apabila batu terbentuk di dalam pundi hempedu pesakit. Keadaan menjadi kritikal sekiranya batu tersebut tersekat dan menghalang jus hempedu daripada dirembes keluar.

Beliau menjelaskan, terdapat dua faktor utama terjadinya batu dalam pundi hempedu iaitu kolesterol dan kalsium bilirubinate yang tinggi dalam badan.


“Batu hempedu terbentuk apabila kolesterol dan garam hempedu menjadi tepu. Ia akan membentuk kristal dan lama-kelamaan akan membesar lalu menjadi batu,” ujarnya.

Kesakitan yang dialami oleh pesakit biasanya disebabkan batu tersebut bergesel pada dinding pundi hempedu. Seringkali terjadi apabila seseorang itu mengambil makanan berlemak, pundi hempedu akan mengecut untuk merembeskan jus hempedu ke dalam usus untuk ‘meleburkan’ lemak tersebut.

BATU hempedu ditarik keluar dengan menggunakan endoskopi.

Jika batu hempedu tersekat di pangkal pundi hempedu, ini membolehkan berlakunya radang pundi hempedu. Lebih parah jika serpihan batu hempedu tersumbat pada saluran hempedu yang menyambungkan pundi tersebut pada usus. Ia seterusnya akan menyebabkan jaundis.

“Kerana itu, ramai antara pesakit yang mengalami penyakit kuning (jaundis) jika lambat menerima rawatan,” katanya.

Tambah Hairol, batu hempedu terdiri daripada tiga jenis iaitu batu hempedu kolesterol, pigmen dan campuran kedua-duanya yang dapat diketahui melalui warna.

“Batu kolesterol biasanya berlaku di kalangan masyarakat Barat, lembut serta berwarna kuning seolah-olah tanah liat,”

“Batu pigmen pula terdapat pada mereka yang menghidap penyakit berkaitan darah seperti anaemia hemolitik dan berwarna hitam serta agak keras,” jelasnya.

Bagi batu bercampur pula, kriterianya mirip kedua-dua batu tadi. Jenis ini selalunya terdapat di kalangan masyarakat Asia yang disebabkan oleh jangkitan atau pemakanan yang mengandungi kolesterol dan kalsium tinggi.

Justeru, tidak kira besar atau kecil saiz batu hempedu, ia perlu dibuang dengan teliti bagi mengelakkannya tersumbat atau beralih dan terlekat pada salur hempedu.

Rawatan

Proses bagi membuang pundi hempedu beserta batu-batu hempedu di dalamnya boleh dilakukan menerusi kaedah kolesistektomi laparoskopik .

“Di PPUKM, kami menggunakan kolesistektomi laparoskopik iaitu dengan memasukkan kamera melalui luka di bahagian pusat dan tiga lagi luka kecil di bahagian atas abdomen untuk mengeluarkan pundi hempedu berkenaan,” jelas Hairol.

Tambahnya, kaedah pembedahan lubang kekunci tersebut memiliki beberapa kelebihan iaitu ia lebih selamat, kurang meninggalkan kesan parut dan tempoh pemulihan yang lebih pantas.

Pencegahan

Corak dan gaya hidup adalah faktor utama dalam mencegah masalah pembentukan batu hempedu.

“Ia melibatkan cara hidup kita, terutama melibatkan aspek pemakanan. Hanya itu caranya untuk mencegah kewujudan batu hempedu tepu kolesterol dalam pundi,” tegas Hairol.

Menurutnya lagi, makanan yang mengandungi kolesterol seperti makanan segera, berminyak dan berlemak adalah penyumbang utama dalam masalah pundi hempedu ini

Disebabkan faktor tersebut, mengikut statistik, 15 hingga 20 peratus daripada populasi masyarakat akan mendapat masalah batu hempedu terutama di negara Barat.

Dalam pada itu, jus hempedu dihasilkan oleh hati dan jus hempedu yang dikeluarkan setiap hari boleh menampung keperluan badan.

Walaupun hempedu dibuang, Hairol menjelaskan tiada kesan sampingan pada sistem tubuh manusia biarpun dengan ketiadaan organ tersebut.

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa... Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg berm...