klik sahaja

9 Nov 2015

RESEPI BROWNIES KEDUT


 SALAM U OLSS...

KREDIT TU GROUP  FB MASAK APA HARI NI






 *tips :
-kalau nak betul2 rasa chewy, mmg kene guna gula perang
-bila dah cairkan cokelat & butter , biarkan dia sejuk atau suam2 sikit sebelum masukkan dia dalam adunan telur +gula tu .

-time whisk telur &gula handwhisk 2-3 minit bg dia mcm berbuih sikit.
okay tu je .selamat mencuba smile emoticon















CREDIT PIC TO    BROWNIES KEDUT

6 Nov 2015

SENARAI HOMESTAY DI PORT DICKSON BAWAH RM200



Cuti Cuti Malaysia...


Kebetulan kali ini mencari homestay untuk family day.. dah alang2 cari tu.. tampal dekat blog sendiri.. untuk rujukan akan datang pula



Miea HomesTay at port dickson 
Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0196327005


Rate / Night*

: RM 130



Address :


no 551, taman bandar sunggala,


lorong anggerik 22,


71050, port dickson


Negeri Sembilan



dian homestay Address, 
Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 0132393909


Rate / Night*

: RM 150



Address :


Kampung Telok


Kampung Telok Pelandok


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





ANNISA HOMESTAY at port dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 0192537322


Rate / Night*

: RM 150



Address :


LOT 1349, LRG YAMAH,BT 4 ,


KG SIRUSA DALAM


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



Nureen Homestay, Taman Green View Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 0196637751


H/P No

: 0126337751


Rate / Night*

: RM 160



Address :


No 25 Jalan GV19, Taman Green View, Batu 12 Pasir Panjang


71050, Port dickson


Negeri Sembilan





Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 066621136


H/P No

: 0196606747


Rate / Night*

: RM 180



Address :


taman politeknik telok kemang port dickson


71050, port dickson


Negeri Sembilan





Anggerik Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 012-2181600


H/P No

: 012-2181600


Rate / Night*

: RM 140



Address :


No 568 Lorong Anggerik 22


Bandar Sunggala Sirusa


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





Damak Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 01133173148


H/P No

: 01133173148


Rate / Night*

: RM 140



Address :


Taman Desa Rusa


Port Dickson


Negeri Sembilan




Hubungi En. Mohd Isa Shamsuddin : 019-6525427

Homestay Port Dickson Teluk Kemang Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 019-6525427


Rate / Night*

: RM 150



Address :


Jalan 27


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan




KIS AURA's PORT DICKSON HOMESTAY Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 01126617075


H/P No

: 01126617075


Rate / Night*

: RM 160



Address :


NO 539, JALAN POLITEKNIK 7,


TAMAN POLITEKNIK PORT DICKSON


71000, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



Homestay Port Dickson Teluk Kemang 0196525427 Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: Port Dickson


Rate / Night*

: RM 150



Address :


1130 Jalan 21


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan



APARTMENT 1&2 BILIK HOTEL CORUS PARADISE BATU 2 Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 0173407840


Rate / Night*

: RM 170



Address :


Hotel Corus Paradise


Batu 2 Jalan Pantai


71000, PORT DICKSON


Negeri Sembilan





Homestay Husna Hasanah Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 012-6804074


H/P No

: 012-7755094



Address :


No. 23, Jalan Impian Putra 1,


Taman Impian Putra


71000, Port Dickson


Negeri Sembilan



AZ HOMESTAY TELUK KEMANG Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 01123330122


H/P No

: 019-2583269


Rate / Night*

: RM 200



Address :


No.40, Taman Anggerik, Batu 8, Teluk Kemang, 71050 Port Dickson, Negeri Sembilan.


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan



Dvillage Homestay Port Dickson Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 019 288 4223


H/P No

: 012 740 4225


Rate / Night*

: RM 140



Address :


No 8 Jalan DV 2 Taman PD Village


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





DELIMA HOMESTAY Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Contact Details


Tel No

: 0126639549


H/P No

: 0173407840


Rate / Night*

: RM 140



Port Dickson


Negeri Sembilan





d'Ariana Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


Contact Details


Tel No

: 013-9817988


H/P No

: 013-7792311


Rate / Night*

: RM 180



Address :


687 Jalan Politeknik 12


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





Ayiem Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0196129068


Rate / Night*

: RM 150



Address :


1033 Jalan Politeknik 19


Taman Politeknik


71050, Port Dickson


Negeri Sembilan





GHAZA Homestay Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia


H/P No

: 012-9183556


Rate / Night*

: RM 160



Address :


251, Jalan Mawar 2, Taman PD Utama


71000, Port Dickson


Negeri Sembilan



RUMAH INAP DESA PORT DICKSON 
Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



Rate / Night*

: RM 130



Address :


LOT 1349 BT 4, JALAN PANTAI


KAMPUNG SIRUSA


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan



HOMESTAY BERKEMBAR BERDEKATAN PANTAI TELUK KEMANG, PORT DICKSON Address, Homestay in Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia



H/P No

: 0194398202


Rate / Night*

: RM 170



Address :


JALAN POLITEKNIK 23, TAMAN POLITEKNIK,


71050, PORT DICKSON


Negeri Sembilan






1 Nov 2015

Pemborong botol kaca di Kuala Lumpur

Okey.


Bukan akak yang jual ya

Akak cuma nak bagitau je..

Sharing is caring gitu..

Kalau sekarang..

Sape2 nak buat side income jual puding sedut tu. mesti jenuh nak cari botol yang macam cikedut tu kan..hihi..

Kak pun cari gak.. jenuh jugak..

Dekat kedai bakeri tak ada..

Dekat chow kit ada jugak..

Yg 250ml tu harga dia rm1.50 satu..
Kalau beli 1 carton ada 24pcs.. jatuh 1 rm1.30

kalau yg kecik sikit.. rm1.60 pulak harga dia.. ermm kecik mahai pulak.. hahaha


Kedai ni terletak dekat belah belakang.. tempat parking kereta belakang Universiti apa ntah.. kak lupa pulak.. hahaha

Okey..  Kalau nak yang pemborong.. ada 2 tau..

Ini link laman web dia ya adik2 semua..

No delivery.. tapi sangat membantu bila kita call tanya ini itu..


okey u ols.. happy shopping n happy bisnes ya :(

24 Okt 2015

Resepi Bingka Bakar

 BINGKA BAKAR





Bahanbahan
:
1) 6 biji telur
2) 1 tin susu cair
3) 2 tin air
4) 4 cawan tepung gandum
5) 2 cawan gula pasir
6) ½ cawan jus pandan
7) ½ cawan bijan (goreng tanpa minyak)

Cara :
1) Kisar semua bahan kecuali bijan dan minyak masak.
2) Sapu acuan atau loyang dengan minyak masak.
3) Tuangkan dunan tadi ke dalam acuan /loyang.
4) Masuk acuan /loyang ke dalam ketuhar. Bakarpada suhu 180'C selama ½ jam.
5) Keluarkan dari ketuhar, taburkan bijan dan sambung bakar selama 20 minit atau sehingga
nampak masak.
6) Sejukkan dan potong
Sedia untuk dihidangkan.


resepi dan gambar daripada google.. saya dah cuba.. tapi saya pakai pemnaggang ajaib sahaja.. api kena slow dan masak pun kena agak lama :)

Resepi Apam Ayu

 APAM SERI AYU


Bahanbahan


1) 3 biji telur
2) 240 gram gula
3) 240 ml santan atau susu segar
4) 1 sudu makan jus pandan
5) 270 gram tepung gandum
6) 1 sudu teh ovallate
7) 1 sudu makan tepung kanji
8) 1 biji kelapa muda parut (ambilputih sahaja)
9) Garam secukup rasa


Cara :
1) Telur dikisar bersama gula hingga kembang.
2) Masukkan santan/susu segar, ovallate dan tepung gandum. Kisar sehingga sebati.
3) Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
4) Gaul rata kelapa dan garam.
5) Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat.
6) Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
7) Kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.
Sedia untuk dihidangkan.



resepi dan gambar daripada GOOGLE ya..

tapi saya dah cuba.. memang menjadi :)

HomeStay di Langkawi

Salam Uolss ^_^

So malas nak tulis panjang2.. just nak letak gambar..

Jika berminat boleh call owner sendiri..

KAK TON : 017-401 7109
owner memang peramah.. besttt sangat2.. :)

Home stay ni dia dok dekat tengah2.. kalau ke Pantai Chenang tu dalam 10 minit.. Kalau dari jeti tu dalam 15minit gitu..










dia ada 2 buah rumah

1 buah tu rm150 per day.. kalau 2 family okey la
1 buah tu rm200.. memang bapak besar.. ada 4 bilik

rumah besar ada wifi astro full channel..

terbaikklaaa..

so contact number pun saya dah bagi,, calling2 eh :)

23 Okt 2015

Brownies Cheese Kukus


Brownies Cheese Kukus
Resipi: Mufidah Abdul Hadi Alyunusi

Brownies:
Bahan A:
  1. 2 biji telur
  2. 1/2 cawan susu cair (cawan metrik, 1 cawan = 250 ml)
  3. 1/2 cawan susu pekat manis
  4. 100 ml minyak
  5. 1/2 cawan gula castor

Bahan-bahan yg diayak bersama:
  1. 1/3 cawan serbuk koko (boleh tambah hingga 1/2 cawan jika suka lebih koko)
  2. 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1/2 sudu teh baking powder
  4. 1/4 sudu teh baking soda

  1. Satukan bahan-bahan A dan masukkan ke dalam blender. 
  2. Kisar perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan bahan-bahan yang diayak dan kisar lagi hingga sebati. 
  3. Masukkan ke dalam loyang 7 atau 8 inci yang digriskan dahulu dan dialas dengan kertas minyak dan kukus lebih kurang 25-35 minit hingga masak. (Simpan sedikit sahaja adunan ini untuk membuat corak atas lapisan keju nanti). 
  4. Bila brownies dah masak, baru tuangkan adunan keju di atasnya.

Lapisan Keju:
 
  1. 500g cream cheese
  2. 4 biji telur grade B
  3. 140g gula halus
  4. Sedikit esen vanilla

  1. Pukul cream cheese hingga gebu. 
  2. Masukkan gula dan pukul hingga sebati. 
  3. Masukkan pula telur dan vanilla. 
  4. Pukul lagi hingga rata. 
  5. Tuang ke atas brownies yang dah siap dikukus. 
  6. Ambil sedikit adunan brownies dan titiskan ke atas adunan keju. 
  7. Lorekkan dengan hujung pisau atau lidi. 
  8. Kukus semula lebih kurang 20 minit dengan api sederhana hingga masak. Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.

Nota: Kek ni boleh juga dibakar secara steam bath.

Resepi Puding Sedut ( Puding Pelangi )


Salam u ols.. 

ingat nak try meniaga puding nie la..

  so ambil resepi dalam FB.. hihihi.. Mintak halal dunia akhirat ya owner.. :)


PUDING SEDUT ATAU PUDING SIRUK
Resepi oleh : Resepi Ringkas
Rujukkan : Citarasawan
Sumber : Azlita Masam Manis
.
BAHAN - BAHAN
.
  1. 1 sudu teh serbuk agar-agar
  2. 1000 ml air
  3. 1/2 cawan gula halus
  4. 1 cawan susu cair atau susu segar
  5. 1 cawan creamer atau coffemate atau susu tepung
  6. 1 sudu teh esen vanilla
  7. pewarna makanan
  8. esen makanan ~ strawberry paste / emulco , pandan paste / emulco atau lain-lain perisa
                                                 
CARA - CARA
.
  1. Satukan agar-agar, gula halus, susu tepung, susu segar, air dan vanilla ke dalam periuk
  2. Kacau rata
  3. Masak atas dapur hingga mendidih
  4. Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai dan letakan perisa
  5. Contoh ~ warna purple dengan perisa blueberry, warna hijau dengan paste pandan, warna kuning dengan pineapple dan pink dengan strawberry
.
  1. Sediakan botol kaca secukupnya
  2. Anda boleh buat 1 jenis untuk setiap botol atau jenis yang bercampur yang lebih di kenali dengan nama 'paddle pop'
  3. Untuk adunan satu warna atau satu perisa, tuangkan dalam botol dan sejukkan
  4. Untuk adunan paddle pop pula, tuangkan 1 layer warna contoh hijau di bahagian dasar botol dan sejukkan
  5. Bila dia dah mula mengeras, tuangkan pula lapisan yang lain dan lakukan proses yang sama hingga habis semua warna
  6. Sejukkan dalam peti ais dan hidangkan dingin dengan straw

Gambar.. nanti saya dah cuba buat saya post ya.. takkan nak curi gambar orang lain pulak dak? hihii :)
 

Keputusan Peperiksaan Di hujung Jari

Salam U olss

Tak  habis2 lagi isu cikgu suka cuti la.. apa la.. bla bla bla bla laa..

Saya as parents. amat memandang tinggi jasa guru guru di sekolah.. dan sebagai parents. please la jaga hubungan anda dengan guru anak2 kita..

keberkatan ilmu yang anak kita dapat daripada guru amat penting..


Malas nak bebel banyak2.. kang cakap kita back up la apa la.. tapi know what?

this is KENYATAAN

itu belum lagi caci maki buat pekerja sektor kerajaan..

Hangpa nak bagi aku duit ke kalau aku berhenti? and u ols ingat kami ni dikecualikan daripada bayar GST eh?
nak tak nak kena hadap..


Rezeki Allah tentukan..

Fikir macam mana nak tambahlan ibadah.. bukan sebaliknya..

opss.. saje je bagi u ols baca panjang2.. sbelum bagi LINK kan?

okey ini LINK dia..


Alhamdulilah.. Anaknda cemerlang.. ops.. kang kalau share result cakap RIAK pulak.. sudah.. 
apa pun tak boleh... buat fb sendiri la.. jangan friends dengan sape2 tauu

^_^ MAAF TODAY EMOSIONAL PULAK..


 


4 Okt 2015

Resepi Daging Goreng Lembut dan sedap

Resepi Daging Goreng Lembut dan sedap

Cara cara
1:Rebus daging(yang sudah dihiris) dengan sukatan separuh air sahaja
2:Nanti air daging akan keluar.
3:Rebus sampai lagi skit dah nak kering.
4:Jangan sampai kering tau..
5;Dah nak kering tu letak serbuk kunyit n garam secukup rasa.
6:Kacau secukupnya..
7:Tunggu dia agak kering
8:Masukkan minyak
9:Kacau2 sehingga minyak panas dan daging dah berubah warna
10:Masukkan bawang n cili merah.
11:Kacau lagi macam mengoreng tuu.

Dah siap :)

25 Sep 2015

Pulau Pulau Tercantik Di Dunia SubhanAllah!!

Terdetik di hati umie untuk listkan senarai pulau2 tercantik di Dunia.. manalah tahu.. bila anak2 dah besar dan boleh berdikari dah boleh kena tinggal.. bolehla umie pergi dgn babah... hehehehe

PULAU PALAWAN FILIPINA





PULAU BORACAY FILIPINE






MALDIVES






SubhanaAllah.. indah sungguh ciptaan Allah..

MasyaAllah.. segala pujian hanya untuk Allah..

Kos untuk ke sana mencicah ribuan ringgit.. semoga ada rezeki kami ke sana selepas menunaikan ibadah yg wajib iaitu ke Tanah Suci..

doakan ya semua..

aminn

Resepi Kek Coklat Keju


Resepi Kek Coklat Keju.
====================

Bahan-Bahan :

Kek Coklat (Bahan A)
4 biji telur
90 gram gula pasir
75 gram tepung gandum protein rendah
15 gram serbuk coklat
¼ sudu teh baking powder
75 gram margarine
75 gram dark cooking chocolate (dipotong kecil-kecil)
199 gram keju parut

Cara Membuat Kek Coklat :

1.Campurkan margarine dan dark cooking chocolate, kemudian cairkan. Angkat, dan ketepikan.
2.Pukul gula pasir dan telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan campuran margarine dan coklat tadi, baur sehingga sebati.
3.Kemudian masukkan pula tepung gandung, serbuk coklat dan baking powder. Gaul hingga rata.
4.Selepas itu, tuangkan dalam loyang. Kukus selama 15 minit dengan api sederhana. Kemudian tabur setengah bahagian dengan keju parut.
5.Tuang adunan keju (bahan B) di atas adunan coklat keju. Kukus hingga masak. Angkat dan sejukkan. Kemudian sapu dengan ‘butter cream’ dan taburlah dengan keju parut.

Bahan Untuk Resepi Kek Coklat Keju

Kek Keju (Bahan B)
3 putih telur
4 kuning telur
75 gram gula pasir
65 gram tepung gandung protein rendah
20 gram susu serbuk
¼ sudu the baking powder
60 gram margarine
60 gram cheese spread
60 gram white cooking chocolate, cairkan dan pukul dengan margarine dan cheese spread.

Cara Membuat Kek Keju :

1.Pukul gula pasir dan telur hingga kembang dan pekat.
2.Masukkan campuran cheese spread dan white cooking coklat cair, baur hingga sebati.
3.Masukkan tepung gandum, baking powder, dan susu serbuk sedikit demi sedikit sambil dibuar rata.
4.Bahagikan kepada dua bahagian. Masing-masing dituang ke atas loyang yang berisi adunan coklat (bahan A yang telah dikukus selama 15 minit.)

Resepi Cili Jeruk senang dan sedap

Resepi daku nii kalau tak senang 
memang lahh tak buat.. hahahaa






okeyy jom buat cili jeruk.. Kalau makan dekat kedai tu.. terkemut2 nak makan.. sebab sikit bebenor dibaginyaa..


Bahan bahannya ialah


Cili hijau
Cili padi
cuka masakan
Gula
Garam
Botol bertutup

caranya ialah

Hiris cili secara menyerong.. jangan tebal dan jangan nipis sangat
Masuk dalam tapis.. toskan dan biarkan ia kering dalam masa 1 jam okey dah kot.. kalau rajin bolehla dijemur.

dah toskan.. masukkan dalam bekas yang berpenutup macam balang kecik tu ke.. bekas yg tutup merah tu ke.

Masukkan gula dan garam

last sekali masukkan cuka.. sama paras dengan cili tadi.

siappp.. dalam masa 1jam dah boleh dimakan..

sedapnnyaaa.. ek eleh masuk bangkul angkat sendiri nampakkk :)

Selama mencuba ya semua ^_^

Resepi Kuah Kacang

Menjelang hari rayaa....






jeng jeng jeng..

jom buat kuah kacang..

senang jeeee.. cuma leceh sikit nak buat.. hahaha

Bahan2


  1. Setengah kilo kacang tanah
  • disangai atas kuali tanpa minyak, buat sampai dia menjadi rangup.. api kena kecil.. tangan kena lincah kacau2 ;) 
  • lepas dah rangup ambil surat khabar. Guna satu naskah tu pun takpe.. bentang dan tuang kacang tanah tadi. balut dan tekan2 dan gosok2 untuk membuang kulitnya
  • Buat panas nanti kulit senang tanggal. selepas itu tampi kacang di luar rumah.. kalau nak dalam rumah pun takpe.. tapi jenuh pulak nak menyapu nanti.. hihihi
  • selepas di tampi, kulit dan kacang akan terpisah.. ambil kacangnya sahaja..
  • ambil lesung batu dan tumbuk secara sederhana.. i uols tak suka lumat2.. so tumbuk ala kadar sahaja.
  • Kalau tak rajinn.. blenderr sahaja ^_^

-Air Asam jawa satu mangkuk kecil

-Garam satu sudu kecil

-Gula dua sudu besar


Bahan2 kisar

Bawang Besar agak2 nya size segengam anak kecil tu 
4 biji

Bawang Putih
6biji

Serai
4 batang

Lengkuas
1inci

Cili Kering (direbus dahulu)
20 biji

Belacan 
Secubit

Kunyit
2inci ataupun 2 ketul yg kecil jari kelingking


Okey dah siap bahan2.. Mari masakkk pulak ^_^

Tumis bahan kisar dengan minyak yang agak banyak.. tapi janganlah sampai macam nak goreng keropok yer.. hihi
Agak2 2 senduk bolehla kot.. bila tumis tu bahan kisaran tu jadi basah dan bukan kering.

Sesudah tumis tunggu sehingga ia pecah minyak agak2 dalam 10minit kot. Api jangan besar sangat ya.. agak2 tak hangus yer

masukkan kacang tanah yang sudah ditumbuk atau dikisar tadi ya

kacau kacau sehingga ia sekata.

masukkan air asam jawa dan biarkan ia mendidih. 

Masukkan air secawan. 

Last masukkan garam, gula dan reneh sehingga ia naik minyak dan siappp



Resepi Char Kuey tiow ( betul ke ngejanya ni?) Senang dan sedappp

Salam u olss..

Lama sungguh Umie tak memblog Resepi2 daripada dapur umie ^_^

Now Umie nak share resepi Char Kuey Tiow yang amattt mudah dan for sure sedap.. dekat tekak umie la kan.. but InsyaAllah dekat tekak hangpa jugak :)



Bahan bahannya

Kuey Tiow 2 bungkus

Udang Besar 8 ketul
Udang Kecil 2 genggam (udang yang biasa tu juga tapi bersaiz kecil tauu bukan udang geragau yang puih kecik2 tu)
Bawang Putih 4 ketul
Kicap pekat 4 sudu
Kicap Manis 4 sudu
Sos Tiram 6 sudu
Pati Udang ataupun boleh guna kiub know perasa ayam. guna setengah je
Cili Kering yang sudah diblender

Bahan sampingan
telur 4 biji
tauge
daun kucai

Cara caranya


  1. pertama sekali, rebus udang kecil tersebut di dalam periuk.. rebus dalam masa 15 minit sahaja..
  2. Udang akan bertukar warna pink kan? okey tutup api dan masukkan ke dalam pengisar
  3. kisar udang tersebut sehingga lumat.
  4. Sesudah lumat dan hancur  letak tepi dahulu
  5. sediakan periuk dan masukkan bawang putih yang diketuk dan semua segala kicap
  6. masukkan bahan yang sudah dikisar tadi. tak perlu garam sebab dan masin sebab bubuh sos tiram tadi :)
  7. renehkan sehingga ia menjadi pekat dan seperti pati.
  8. Dah siap.. boleh lah disimpan kalau dah banyak sangat. sebab untuk satu hidangan untuk family bertiga hanya pakai satu senduk sahaja.

cara2 memasaknya.
  1. tumis cili kering yang telah diblender
  2. masukkan kuey tiow yang telah dibasuh bersih dan ditoskan airnya
  3. lupa pula.. api kena besar dan masak kena cepat.
  4. masukkan kerang dan udang
  5. masukkan pes tadi.. ia akan banjir dan sudah nampak meyelerakan
  6. masukkan telur.. terpulanglah nak pecahkan ke tak nak.. ikut selera la yea
  7. masukkan tauge dan  daun kucai.
  8. matikan api dan siappp
  9. kalau terrer masa masak tu bolehla goncang kuali macam yang org buat kat kedai tu.. hahahha
Sangat sedap di makan bersama cili jeruk

resepi cii jeruk ada dekat sebelah ya..

okeyyy.. dah ssiappp bolehla dimakan panas2.. Selamat menjamu selera..

^_^




Batik Songket Bali Prada Murah

Salam semua.. ^_^
Banyak lagi pilihan.. just whatsapp saya di 0183779717
Harga??
1pcs rm35
2pcs rm70
3pcs rm100
10pcs rm270
Harga termasuk Postage
Cod sarawak ya ^_^
Soft cotton batik 2meter ya

12 Sep 2015

TERKINI 6 JEMAAH MALAYSIA CEDERA

BERITA HARIAN

MAKKAH: Empat jemaah haji Malaysia dilaporkan cedera dalam kejadian kren tumbang di Masjidilharam, di sini, kira-kira jam 4.30 petang waktu tempatan. Kejadian dipercayai terjadi setelah berlaku hujan dan ribut. Dalam kejadian itu, sebuah kren yang digunakan dalam projek pembesaran Masjidilharam tumbang lalu menghempap jemaah. Setakat ini, empat rakyat Malaysia yang terbabit dalam insiden ialah tiga daripadanya cedera ringan dan seorang lagi patah kaki. Setakat ini tiada sebarang kenyataan rasmi dikeluarkan mana mana pihak. Namun satu sidang media dijangka diadakan oleh Ketua Rombongan Haji 1436h, Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/81209?m=1

Semoga roh2 mereka di tempatkan di kalangan orang2 yang berima .

ALLAH SEBAIK2 TEMPAT BERLINDUNG..

AL FATIHAH

6 Ogo 2015

Serpihan MH370 dijumpai (gambar)

515 hari dari tarikh ianya Hilang.. Pada March 2014 perdana menteri mengisythiarkan pencarian berakhir di lautan Hindi..

Dan pada 29. Julai 2015.. dengan kuasa Allah yang maha besar.. serpihan MH370 dijumpai dengan beberapa bukti seperti bagasi dan beberapa barangan daripada penumpang MH370.

Sambil menaip.. air mata pun turun sekali.. benarlah apa yang dimimpikan tersebut...

Mari kita lihat beberapa bukti penemuan MH370 yg telah disahkan oleh pakar pada tanggal 6 August 2015 jam 2pagi.

Pokok Apakah Yang Diberikan kepada Pemenang Pingat di Sukan Sea 29 Kl2017

Holaaa... Ramai yang tertanya tanya pokok apa yang diberikan kepada Pemenang Pingat Sukan Sea 29 yang berlangsung di Kuala Lumpur yg berm...